Wat is hard water

In veel gemeenten in ons land is het drinkwater middelhard tot zeer hard. Dat kan in een aantal situaties leiden tot problemen met kalk. Maar wat is hard water nu eigenlijk, en welke problemen kunnen er door ontstaan?

Wat is hard water?

Het drinkwater dat bij ons uit de kraan komt bestaat niet alleen uit watermoleculen maar bevat ook allerlei zouten en mineralen die in het water zijn opgelost. Het meeste drinkwater wordt in speciaal aangewezen waterwingebieden opgepompt uit de grond. Aangezien de bodemsamenstelling in iedere gemeente verschillend is, is ook de samenstelling van het water in elke gemeente anders. Het gaat dan voornamelijk om de hoeveelheid calcium (kalk) en magnesium die in de grondlagen aanwezig is. Hoe kalkrijker de grond, des te harder het water. Hard water bevat dus relatief veel kalk en magnesium.

Franse hardheid (°F) en Duitse hardheid (°D)

De hardheid van het water wordt in België meestal uitgedrukt in Franse graden (°F). In Nederland houdt men het Duitse systeem aan (°D). Met het aantal graden hardheid wordt aangegeven hoeveel calcium en magnesium er in het water is opgelost.

  • Zeer zacht water: 0-7 °F 0-4 °D
  • Zacht water: 7-15 °F 4-8 °D
  • Middelhard water: 15-30 °F 8-17 °D
  • Hard water: 30-45 °F 17-25 °D
  • Zeer hard water: >45°F >25°D

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Hard water kan leiden tot overmatige kalkafzetting in leidingen, op verwarmingselementen, kranen en tegeloppervlakken. Deze kalkafzetting ontstaat voornamelijk door verhitting van het drinkwater (temperaturen boven 55°C) maar ook bij lagere temperaturen kunnen problemen met kalk ontstaan.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Problemen die vaak voorkomen zijn

  • Kalkvorming op sanitair (douche, kranen, wandtegels, vloertegels, douchecabines)
  • Kalkvlekken op ramen en ander glaswerk
  • Verkalkte verwarmingselementen in koffiezetapparaten, espressomachines, waterkokers (waardoor een verminderd lager energierendement)
  • Kalkaanslag in boilers en wasmachines
  • Kleding wassen met hard water gaat minder goed (meer wasmiddel en onthardingsmiddel nodig)

In gebieden met hard tot zeer hard water kan kalk voor de nodige problemen en irritaties zorgen zoals huidirritatie en last van de ogen. Om deze reden kiezen veel mensen voor aanschaf van een waterontharder. Door onthard water uit een waterverzachter te gebruiken voorkom je dure reparaties en blijft de glans op sanitair en andere oppervlakken in huis mooi behouden.

Is hard water ongezond?

Nee, hard water is niet ongezond en je kunt het zonder problemen drinken. Het water in ons land is van uitstekende kwaliteit en volledig veilig. Voor het lichaam is hard water dus niet ongezond, het zijn vooral waterleidingen en apparatuur die door kalkaanslag beschadigd kunnen raken.

Hard water kan leiden tot een hoger energieverbruik

De kalk die in het water is opgelost zet zich vooral bij verhitting snel af op verwarmingselementen. Je kunt dit fenomeen goed waarnemen bij een waterkoker waarvan de warmtespiraal reeds na enkele maanden gebruik al flink verkalkt kan zijn. Deze kalklaag wordt steeds dikker waardoor de spiraal zijn warmte steeds moeilijker kwijt kan. Het duurt dus steeds langer voordat het water kookt en hierdoor zal het stroomverbruik sterk toenemen. Ditzelfde principe geldt voor alle apparatuur waarin water verwarmd wordt. Denk aan: koffiezetapparaten, waterkokers, wasmachines, vaatwassers, boilers en stoomstrijkijzers.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken