Waterhardheid in uw gemeente

Bron: AquaFlanders.be

Indien je regelmatig last hebt van kalkaanslag dan kan dit erop duiden je in een gebied woont met hard tot zeer hard water. Hoe hard het water precies is hangt af van de gemeente waarin je woont en je kunt dit op verschillende manieren vaststellen.

Waterhardheid in mijn gemeente

Wil je exact weten wat de waterhardheid in jouw gemeente is? Kijk dan op de website van het drinkwaterbedrijf. Je kunt daar accurate gegevens vinden over de waterkwaliteit bij jou in de buurt en aan de hand van je postcode de waterhardheid bepalen. Bekijk de hardheid van leidingwater, hardheid van kraantjeswater en de hardheid van stadswater.

Weet je niet bij welk drinkwaterbedrijf je bent aangesloten? Of wenst je de hardheid van het water in uw gemeente te kennen?

Meet hard water in uw gemeente

Hardheid drinkwater opzoeken via postcode

Wanneer spreken we van hard water?

We spreken van hard water bij waardes van 30-45 °F. Bij waardes groter dan 45°F spreken we van zeer hard water.

  • Zeer zacht water: 0-7 °F
  • Zacht water: 7-15 °F
  • Middelhard water: 15-30 °F
  • Hard water: 30-45 °F
  • Zeer hard water: >45°F

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Waarom zijn de waterwaarden niet overal gelijk?

Veel van ons drinkwater wordt uit de grond opgepompt en aangezien de bodemlagen overal anders van samenstelling zijn, verschilt ook de samenstelling van het water. Hoe meer zouten en mineralen er in de bodem zijn opgelost, des te harder het drinkwater. Bij het bepalen van de hardheid van het water gaat het voornamelijk om de mineralen calcium (Ca) en magnesium (Mg). Dit zijn kalkzouten afkomstig uit gesteenten in de grond.

Zelf de waterhardheid testen

Er zijn in de handel eenvoudige testsetjes te koop waarmee je zelf de hardheid van water kunt testen. Je kunt dit doen met een druppelflesje of met een teststrip of via een digitale PH-meter. Het is vooral de druppeltest die het meest betrouwbaar is en deze test wordt om deze reden ook vaak bij een waterontharder geleverd. Aan de hand van de uitslag kun je het apparaat op de juiste manier instellen.

Hardheid drinkwater testen

Hard tot zeer hard water? Een waterontharder is de oplossing

Woon je in een gebied met hard tot zeer hard water? Dan kun je veel baat hebben bij de installatie van een waterverzachter. Niet alleen zul je dan geen last meer hebben van kalkaanslag maar voorkom je ook dure reparaties aan wasmachines, espressoautomaten en boilers. Deze apparaten zullen langer mee gaan en minder snel op de vuilnishoop belanden vanwege interne componenten die volledig verkalkt zijn. Ontdek alle soorten waterontharders.

Waarom een waterverzachter

Hard water in Vlaanderen

Ken de waterhardheid en waarden van alle Vlaamse provincies en streken zoals: West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg. Bekende streken zoals: de Kust en Westhoek, Leiestreek, Meetjesland, Vlaamse Ardennen, Scheldeland (met Denderstreek, Klein-Brabant, Vaartland en Rupelstreek), Waasland, Groene Gordel (met Pajottenland, Brabantse Kouters en Dijleland), Antwerpen-Mechelen, Antwerpse Kempen (ook wel Brabantse Kempen genoemd), verder onderverdeeld in de regio's Noordertuin van Antwerpen, Voorkempen, Pallieterland, Land van Playsantiën, Grensland Hoogstraten, Het Groene Neteland, Vallei van de Grote Nete, Land van Turnhout en Kempense Meren, Hageland, Limburgse Kempen (met Mijnstreek, Haspengouw ), Maasland en de Voerstreek.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken