Voor- en nadelen waterverzachter

Zoals elk product kent een waterontharder ook voor- en nadelen. Wij geven een korte opsomming van pro's en contra's.

Voordelen van een waterverzachter

Een waterverzachter heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo kun je er geld mee besparen en blijft het huis langer schoon. Verder zijn agressieve schoonmaakmiddelen overbodig geworden en wordt het poetsen een stuk eenvoudiger.

Met een waterverzachter kun je geld besparen

Kostbare huishoudelijke apparaten zoals boilers, wasmachines en espressoautomaten gaan langer mee doordat de interne componenten niet meer zullen verkalken. Je hebt in de regel ook geen dure ontkalkingsmiddelen meer nodig en hoeft niet allerlei ingewikkelde ontkalkingsprocedures uit te voeren. Een waterverzachter kan je dus flink wat tijd en geld besparen.

Tegeloppervlakken en douchewanden blijven glanzen

Een ander voordeel van een waterverzachter is dat tegeloppervlakken langer blijven glanzen. In zacht water zit immers nagenoeg geen kalk meer waardoor kalkaanslag tot het verleden behoort. Ook glazen douchewanden en douchecabines blijven door het gebruik van onthard water langer stralend schoon.

Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen

De douchekop en kranen van de instapdouche of bad in huis zullen niet langer verkalken. Ze blijven langer hun oorspronkelijke glans behouden en ontkalken met azijn of een speciaal antikalk middel is niet meer nodig.

Agressieve schoonmaakmiddelen zijn overbodig

Indien je onthard water gebruikt heb je geen agressieve schoonmaakmiddelen meer nodig voor het verwijderen van kalkvlekken. Deze middelen zijn vaak slecht voor je huid en ook nog eens milieu belastend.

Minder poetsen

Indien je poetst met onthard water zullen er geen kalkvlekken meer ontstaan op vloeren, werkbladen, tegeloppervlakken of ramen. Geen doffe plekken meer dus die je later weer met speciale middelen moet verwijderen.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Nadelen van een waterverzachter

Net als elk product hebben waterverzachters ook een aantal nadelen. Zo zijn de investeringskosten vrij hoog en moet het apparaat regelmatig onderhouden worden.

Investeringskosten

Een waterverzachter is niet goedkoop. Reken op minimaal €1000 (inclusief installatiekosten). Hierbij komen nog de kosten voor het zout en het periodieke onderhoud. Hier staat wel tegenover dat apparaten minder snel zullen slijten en op lange termijn verdien je deze kosten dus weer terug.

Periodiek onderhoud is nodig

Een waterontharder moet minimaal eens per jaar onderhouden worden. Dit onderhoud is belangrijk in verband met een veilige werking van het toestel. Hier zijn de nodige kosten mee gemoeid. Indien je handig bent kun je het onderhoud natuurlijk ook zelf plegen. Hiermee kun je al snel 50 tot 100 euro per jaar besparen.

Zoutvoorraad moet bijgevuld worden

Een waterontharder gebruikt zout om de harskern schoon te spoelen. Tevens worden de harsbolletjes tijdens het regeneratieproces weer geactiveerd. Het apparaat gebruikt hiervoor regenereerzout uit het zoutreservoir. Dit zout moet je regelmatig aanvullen (eens in de maand of elke twee maanden).

Neemt plaats in beslag

Een waterontharder neemt niet veel, maar wel enige plaats in beslag. Je moet hier dus wel plek voor hebben. Meestal wordt een waterverzachter net ná de watermeter geplaatst. In verband met de afvoer van het pekelwater moet er ook voorzien worden in een afvoerleiding. Deze afvoerleiding kan aangesloten worden op de afvoer van de wasmachine, vaatwasser of een ander soort afvoer.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken