Waterontharders & veiligheid

Waterontharders zijn veilig in gebruik en onthard water kun je dan ook zonder problemen drinken. Wel is het aan te raden om de waterverzachter in huis periodiek te laten inspecteren op een juiste werking. De kwaliteit van het water blijft dan gewaarborgd.

Is onthard water veilig om te drinken?

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft veel onderzoek gedaan naar het drinken van onthard water is is tot de conclusie gekomen dat onthard water volledig veilig is om te drinken. Zelfs bij een ontharding tot 0°F zul je bij normaal gebruik geen last ondervinden van tekorten aan mineralen. Dat wil zeggen, bij een normaal voedingspatroon. De kalk en magnesium die het lichaam nodig heeft halen we immers voornamelijk uit ons voedsel en niet uit het drinkwater.

Is onthard water zout?

Nee, onthard water is niet zouter dan bijvoorbeeld flessenwater. Sterker nog, in veel gevallen bevat onthard water zelfs minder natrium. Per liter water wordt tijdens het ontharden gemiddeld 75 tot 85mg natrium toegevoegd. Dit is slechts een minimale hoeveelheid. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid natrium is 2400mg natrium. Let op: natrium (Na) is niet hetzelfde als keukenzout (NaCl) aangezien de chloride component ontbreekt. Onthard water smaakt dus niet zout.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Is onthard water vrij van bacteriën?

Indien de waterverzachter regelmatig volgens voorschrift geïnspecteerd en onderhouden is, zal het water niet méér bacteriën bevatten dan standaard leidingwater. Bacteriegroei komt voornamelijk voor in stilstaand water maar in een waterverzachter staat het water niet stil, tenzij het systeem voor langere tijd niet gebruikt wordt. In dat geval, bijvoorbeeld bij een verhuizing of na een vakantie is het aan te raden om het systeem voor gebruik schoon te spoelen. Verder is het aan te raden om de waterverzachter periodiek te laten inspecteren en reinigen.

Is onthard water gezond?

Onthard water is niet gezonder of ongezonder dan standaard kraantjeswater. De Belgische overheid schrijft in de wet voor dat waterbedrijven het water niet mogen ontharden beneden 15°F maar je bent vrij om dit zelf te bepalen. Voor advies over het instellen van de juiste waterhardheid kun je terecht bij de leverancier van de waterontharder.

Waterontharder en een zoutarm dieet

In principe kun je een waterontharder perfect gebruiken in combinatie met een zoutarm dieet. De hoeveelheid natrium die aan het water wordt toegevoegd is immers minimaal. Bij het ontharden van water met een gemiddelde hardheid wordt gemiddeld 85mg natrium per liter toegevoegd. Dit is erg weinig en het meeste zout (94%) krijgen we binnen via ons voedsel en niet via het drinkwater. Fabrikanten van waterontharders zijn echter voorzichtig met gezondheidsclaims en daarom raadt men consumenten die een zoutarm dieet volgen meestal aan om advies bij een arts of diëtist in te winnen.

Veiligheid en onderhoud

Om veilig te kunnen functioneren is het noodzakelijk dat een waterontharder periodiek geïnspecteerd en gereinigd wordt. Bij de inspectie kijkt men of het apparaat nog naar behoren werkt en of het water op je juiste manier onthard wordt. De hardheid wordt getest en tevens wordt het systeem gecontroleerd op vervuiling. Bij het reinigen gebruikt men een desinfecterend middel waardoor eventuele bacteriën die zich onverhoopt in de harskern bevinden onschadelijk worden gemaakt. Regelmatig onderhoud is dus belangrijk in verband met hygiëne en een goede werking van het apparaat.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken