Waterontharder & regeneratie

Wat is regeneratie van een waterontharder? Wanneer moet een waterontharder regenereren en hoe lang duurt het proces?

In een waterontharder bevindt zich een kolom gevuld met harsbolletjes. Hierdoor stroomt het harde leidingwater. De harsbolletjes zijn negatief geladen. Ze trekken de positief geladen calcium- en magnesiumionen aan en wisselen deze uit voor natrium ionen. Hierdoor wordt het water zachter. Na een bepaalde periode van ontharden is het hars verzadigd met positief geladen calciumdeeltjes en zal er regeneratie van de harskern moeten plaatsvinden.

Wat is regeneratie?

Tijdens het regenereren spoelt de waterontharder de interne harskern schoon met pekelwater. Hierdoor worden niet alleen de kalkdeeltjes weggespoeld maar raken de harsbolletjes weer gereactiveerd en krijgen ze een negatieve lading. Na het regenereren spoelt de waterontharder de harskern nog eens goed door met schoon leidingwater zodat ook alle zoutresten verdwenen zijn. Hierna is het apparaat weer klaar voor gebruik en kan er opnieuw onthard worden.

Wanneer moet een waterontharder regenereren?

Dat hangt af van het type waterontharder en de hardheid van het water. Fabrikanten van waterontharders weten exact na hoeveel liter water (van een bepaalde hardheid) de harskern verzadigd is. De meeste waterontharders zijn volume gestuurd en zullen na een x-aantal liters automatisch het regenereerproces starten. De wat goedkopere systemen zijn tijdgestuurd, wat wil zeggen dat ze na een ingestelde periode beginnen met ontharden. Een tijdgestuurde waterontharder is minder nauwkeurig dan een volume gestuurde ontharder omdat je nooit exact kunt bepalen hoeveel liter water je zult gebruiken in een bepaalde periode.

Hoe lang duurt het regeneratie proces?

Dit hangt af van de grootte en het type waterontharder. Reken op ongeveer 10-20 minuten.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Kan ik tijdens regeneratie de waterontharder gebruiken?

Tijdens het regenereren kun je bij een systeem met een enkele harscilinder alleen beschikken over niet onthard leidingwater (via de bypass). Je kunt dus water gebruiken maar dit water is dan niet onthard. Heb je een duplex systeem, met twee harscilinders, dan kun je ook tijdens regeneratie beschikken over zacht water. Een duplex systeem is wel een stuk duurder dan een waterontharder met enkele cilinder.

Automatische bypass

Bij de installatie van een waterontharder wordt altijd een bypass geïnstalleerd. Mocht er iets met het apparaat zijn of heb je tijdelijk geen behoefte aan onthard water, dan kun je via de bypass altijd beschikken over standaard leidingwater. Maar ook tijdens regeneratie van de waterontharder is deze bypass handig. Het meest comfortabel zijn de systemen met een automatische bypass. Je merkt dan eigenlijk niets van de regeneratie (10 tot 20 minuten) omdat de watertoevoer ononderbroken blijft.

Wat is het zoutverbruik van een waterontharder?

In een gemiddeld huishouden met vier personen zul je per jaar ongeveer 100kg aan regenereerzout nodig hebben. Zout is over het algemeen niet duur. Reken op ongeveer 40 tot 50 euro aan zoutkosten per jaar. Gebruik je wat meer water en is het water erg hard dan zul je mogelijk iets meer betalen.

Smaakt onthard water zout?

Nee, onthard water smaakt niet zouter dan kraantjeswater of flessenwater. Tijdens regeneratie komt het drinkwater niet in contact met het onthardingszout. Met het zout wordt alleen de harskern schoongespoeld.

Onthardingszout voor waterontharder

Een waterontharder beschikt over een zoutreservoir dat je regelmatig moet bijvullen met onthardingszout. Onthardingszout is verkrijgbaar in diverse vormen. Het meest bekend zijn de korrels en pastilles maar tegenwoordig zijn er ook waterverzachters die gebruik maken van zoutblokken. Het is alleen de vorm van het onthardingszout die verschilt, het zout is identiek. Zoutblokken zijn doorgaans iets duurder dan standaard zoutkorrels.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken