Zoutklonters in zoutbak waterontharder: oorzaak, hoe voorkomen & oplossen?

Als eigenaar van een waterontharder zal je vast wel weten dat deze regelmatig onderhouden moet worden. Een van de zaken die hierbij belangrijk is, is de controle op zoutkoek. Zoutkoek kan namelijk zorgen voor terugkerende problemen bij de waterontharder en de kwaliteit van het geproduceerde water verminderen. In dit artikel leer je meer over wat zoutkoek precies is, hoe je zoutklontering kan verhelpen en voorkomen.

Oorzaak van zoutklonters

Zoutklonters, ook wel zoutkoek genoemd, worden gevormd door de neerslag van calcium- en magnesiumionen op het zoutbed van de waterontharder. Deze ionen hechten zich vast aan de harsen in de waterontharder, wat leidt tot de ophoping van zout en uiteindelijk zoutklonters. Na verloop van tijd kan de waterontharder daardoor verstopt raken. Dit kan leiden tot een verminderde werking en in het ergste geval tot schade aan de ontharder.

Verhelpen van zoutklontering

Als er zoutkoek is gevormd in de waterontharder, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan je doen door het zoutbed te reinigen met behulp van een ontkalker. Deze ontkalker verwijdert de kalkaanslag en andere afzettingen die zich op het zoutbed hebben gevormd. Het is belangrijk dat je deze taak regelmatig uitvoert, dit naar gelang van het gebruik van de waterontharder.

Voorkomen van zoutkoek

Voorkomen van zoutkoek is ten alle tijden beter dan verhelpen. Enkele maatregelen die je kan treffen om te vermijden dat er zoutklonters gevormd worden, zijn:

  1. Regulier onderhoud: Zorg ervoor dat je de waterontharder regelmatig onderhoud. Hierdoor kan je eventuele problemen tijdig opsporen en oplossen.
  2. Controleer het zoutbed: Controleer regelmatig het zoutbed en verwijder de eventuele zoutklonters. Dit voorkomt dat er zich te veel klonters vormen, waardoor de ontharder verstopt kan raken.
  3. Gebruik kwalitatief zout: Gebruik uitsluitend hoogwaardig zout. Kwalitatief zout bevat namelijk minder onzuiverheden, waardoor het minder snel tot zoutklonters leidt.

Conclusie

Zoutkoek kan ervoor zorgen dat de waterontharder minder efficiënt werkt en in ergere gevallen zelfs stuk kan gaan. Het is daarom van belang om het ontstaan van zoutklonters te voorkomen. Regelmatig onderhoud en het gebruik van kwalitatief zout zijn twee belangrijke maatregelen die je kunt treffen om zoutklonters te voorkomen. Mocht er onverhoopt toch zoutkoek zijn gevormd, dan is het noodzakelijk om deze snel te verwijderen. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je waterontharder in topconditie blijft, zodat je altijd kunt genieten van zacht, kalkvrij water.

Offerte onderhoud waterontharder