Terugverdientijd waterverzachter

De terugverdientijd van een waterverzachter is niet zo eenvoudig te berekenen omdat deze afhangt van een groot aantal factoren. Zo moet je in de berekening niet alleen de waarde van de investering laten meetellen maar heb je ook te maken met een aantal besparingen. Het zijn juist deze besparingen die van grote invloed kunnen zijn op de terugverdientijd.

Terugverdientijd waterverzachter berekenen

Bij het berekenen van de terugverdientijd moet je rekening houden met de volgende zaken:

 1. De aanschafwaarde van de waterverzachter
  Een eenvoudige waterverzachter van goede kwaliteit kost gemiddeld €1000 – €1200. Wil je een duplex systeem dan zul je iets meer moeten betalen.
 2. De onderhoudskosten
  Een waterontharder moet minimaal eens per jaar geïnspecteerd worden. Je kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten. Dit kost gemiddeld 50 tot 75 euro per onderhoudsbeurt.
 3. Zoutkosten
  Een waterontharder gebruikt gemiddeld 100 kilogram zout per jaar (gemiddeld huishouden met vier personen). Dit komt neer op een kostenpost van 40 tot 50 euro per jaar.
 4. Besparing anti-kalk middelen
  Aangezien je veel minder last zult hebben van kalkaanslag zul je minder zeep gebruiken voor de was en hoef je geen anti-kalk middelen meer te kopen. Hoeveel je hiermee kunt besparen is lastig te voorspellen omdat dit afhangt van de hardheid van het water en het soort wasmiddel dat je normaal gesproken gebruikt. Reken op een besparing van 40-75 euro per jaar.
 5. Besparing op reparaties en vervanging van apparaten
  Dit is waarschijnlijk de belangrijkste post omdat reparaties van boilers en wasmachines die niet goed meer functioneren door kalkaanslag meestal erg kostbaar zijn. Datzelfde geldt ook voor gevoelige espresso machines die veel te lijden hebben van hard water. Stel dat je door zacht water kunt voorkomen dat een espresso machine of wasmachine eerder vervangen moet worden dan heb je een waterverzachter mogelijk al binnen tien tot vijftien jaar terugverdiend.
 6. De hardheid van het water
  Woon je in een gebied met hard tot zeer hard water dan weet je uit ervaring hoe snel kalkaanslag optreedt. Hoe harder het water, des te korter de terugverdientijd. Apparaten zullen door zacht water immers minder snel gerepareerd of vervangen moeten worden.

Gemiddelde terugverdientijd waterverzachter

Wanneer je rekening houdt met de kosten en de besparingen die je kunt bereiken moet je rekening houden met een terugverdientijd van tien tot vijftien jaar. In sommige gevallen zal de terugverdientijd korter zijn, in andere gevallen iets langer. Een wasmachine die dankzij het gebruik van een waterverzachter vijf jaar langer mee gaat levert al snel een flinke besparing op. Datzelfde geldt ook voor een boiler, strijkijzers, waterkokers en espresso machines.

Kies voor kwaliteit

Ben je van plan om een waterverzachter te kopen? Kies dan voor een apparaat van een bekend merk en laat je bij je keuze niet alleen leiden door de prijs. Een waterontharder van goede kwaliteit maakt gebruik van hoge kwaliteit onderdelen (bijvoorbeeld kleppen van het Duitse topmerk Fleck). Deze onderdelen gaan lang mee en vereisen weinig onderhoud. De aanschafwaarde van het product is weliswaar iets hoger maar door de lagere onderhoudskosten ben je uiteindelijk toch vaak goedkoper uit.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken