Welke waterverzachter kiezen & welke kopen

Het aanbod aan waterverzachters is vrij uitgebreid en de vele technische termen maken het er ook niet altijd makkelijker op maar er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een waterverzachter.

Kiezen van een waterverzachter

Bij het kiezen van een waterverzachter zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Als eerste zul je moeten bepalen wat de capaciteit van het apparaat moet zijn. Een huishouden van vier personen zal immers minder water gebruiken dan een gezin met 5 kinderen. Verder is het aan te raden om rekening te houden met het zoutverbruik van de waterontharder en het type zout dat gebruikt kan worden. Kun je er zoutkorrels is doen of ben je afhankelijk van de wat duurdere zoutblokken? Ontdek hier hoe je de beste waterverzachter kan kopen.

Hoe een waterverzachter kiezen

Premies en subsidies waterverzachter

In de meeste gevallen zul je bij aanschaf van een waterontharder niet in aanmerking komen voor een premie of subsidie. Is de woning ouder dan vijf jaar en laat je de waterontharder plaatsen door een installatiebedrijf dan kom je mogelijk wel in aanmerking voor het lage btw tarief van 6%.

Waterverzachter premies

Richtprijzen waterverzachters

De prijs van een waterverzachter is voornamelijk afhankelijk van: de capaciteit, het aantal cilinders, de kwaliteit van de onderdelen en het type besturing. Voor een gemiddeld huishouden met vier personen moet je rekenen op een aankoopprijs van minimaal 1000 à 1200 euro. Overigens doe je er verstandig aan om een aantal prijsopgaves te doen want de concurrentie tussen de verschillende aanbieders is groot en als consument kun je hiervan profiteren.

Richtprijzen waterverzachters

Wat is de terugverdientijd van een waterverzachter?

De terugverdientijd van een waterontharder is lastig exact te bepalen. Dit heeft vooral te maken met de besparingen die variabel zijn. Zo voorkom je met onthard water bijvoorbeeld verkalking van apparaten waardoor ze langer meegaan en minder snel gerepareerd hoeven worden. Het is echter lastig te bepalen hoeveel je daarmee exact bespaart. Een dure espresso machine die vijf jaar langer mee gaat door het gebruik van onthard water zal de terugverdientijd aanzienlijk doen verkorten. Gemiddeld moet je rekening houden met een terugverdientijd van 10 tot vijftien jaar. Mogelijk iets langer, afhankelijk van de omstandigheden.

Terugverdientijd waterverzachter

Tips waterontharder offerte

Het aanvragen van een aantal prijsopgaves kan je het nodige voordeel opleveren want er is veel concurrentie tussen installateurs. Door prijzen van waterontharders met elkaar te vergelijken kun je soms tientallen tot honderden euro's besparen. Het aanvragen van een offerte is makkelijk, volledig gratis en geheel vrijblijvend.

Waterverzachter offertetips

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken