Soorten waterontharders & werking

Dat je met een waterverzachter effectief hard water kunt ontharden, dat weten de meesten wel. Maar hoe werkt een waterverzachter nu eigenlijk en welke systemen zijn er te koop?

Soorten volgens de werking

Ionenuitwisseling: de waterontharder op basis van zout

De meeste waterverzachters werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Het harde drinkwater stroomt hierbij door een harskern in het apparaat en tijdens dit proces worden calciumionen en magnesiumionen uitgewisseld voor natrium ionen. Hierdoor wordt het water zachter. Na een bepaalde periode wordt de harskern schoongespoeld met zout water en worden de bolletjes opnieuw elektrisch geladen. Dit noemt men regenereren.

Omgekeerde osmose: de waterontharder met filter

Een andere manier om water te ontharden is door omgekeerde osmose. Hierbij wordt het water door een reeks fijne filters en membranen geperst waarbij nagenoeg alle opgeloste stoffen uit het water worden gefilterd. In thuissituaties waarbij je wilt beschikken over grote hoeveelheden onthard water is een osmose systeem meestal minder geschikt omdat het vrij duur is in onderhoud. Vooral de membranen zijn erg kostbaar. Tijdens de productie van osmosewater ontstaat ook flink wat afvalwater waardoor het systeem economisch gezien minder interessant is dan een systeem op basis van ionenuitwisseling.

Magnetische waterontharder: waterontharding op basis van elektromagnetisme

Er zijn (elektrische) magneten in de handel waarvan men beweert dat ze kalkaanslag in leidingen kunnen verminderen. Het nut van dergelijke systemen is wetenschappelijk gezien nooit aangetoond en van effectieve waterontharding is dan ook geen sprake. De samenstelling van het water wordt immers door het elektrische veld niet gewijzigd en de kalk blijft gewoon in het water zitten.Wil je op effectieve en efficiënte manier het water ontharden? Kies dan voor een systeem op basis van ionenuitwisseling.

Werking waterverzachter

Type waterontharders

Er zijn stroomloze systemen te koop die alleen gebruik maken van de waterdruk. Men noemt ze hydraulische waterontharders. Anderzijds heb je de elektrische systemen. Het verschil is dat ze een computer bevatten die geprogrammeerd kan worden. Zo kunnen allerlei parameters in het apparaat worden ingevoerd zoals de waterhardheid en de tijd waarop het apparaat moet regenereren. Het ontharden van het water gebeurt overigens in beide systeem op exact dezelfde wijze, het is alleen de besturing die verschillend is.

Waterverzachter types

Soorten waterontharders

Voor gebruik thuis kun je volstaan met een huishoudelijke waterontharder. Je kunt deze apparaten in verschillende capaciteiten kopen. De grootste modellen zijn geschikt voor huishoudens tot en met 9 personen, meestal gaat het om simplex waterontharders ( voorzien van 1 harscilinder). Sommige modellen zijn voorzien van twee harscilinders waardoor je altijd kunt beschikken over zacht water, zelfs wanneer het apparaat regenereert, dit noemt men duplex waterontharders. Ze zijn iets duurder dan de standaard ontharders met één cilinder maar worden steeds populairder vanwege het hogere comfort dat ze bieden. Industriële waterontharders zijn vooral geschikt voor gebouwen waarin de waterbehoefte erg groot is. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven, kantoren, scholen en horecagelegenheden. Verder zijn er de waterontharders met losstaande modules, waarbij het zoutreservoir losstaat van de cilinder. Voor kleine ruimtes, bestaan de compacte waterontharders of kleine waterontharders.

Soorten waterontharders

Hoeveel zout verbruikt een waterontharder?

Dat hangt van het type waterontharder en de hardheid van het water af. Voor een huishouden van vier personen moet je rekening houden met een verbruik van 100kg zout per jaar. Dit komt neer op €40 tot €50 aan zoutkosten per jaar.

Zoutverbruik waterverzachter

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken