Een waterverzachter plaatsen of niet

Of je een waterverzachter moet aanschaffen of niet hangt vooral af van de hardheid van het water en de wijze waarop de je ontharder gaat gebruiken. Verder speelt ook je persoonlijke voorkeur een rol. Kalkaanslag hoeft immers niet altijd schadelijk te zijn maar kan wel voor het nodige ongemak zorgen. Een waterontharder heeft vooral nut wanneer je veel last ondervindt van kalkaanslag en wanneer je merkt dat bepaalde apparatuur regelmatig ontkalkt moet worden.

Waarom een waterverzachter plaatsen?

Er zijn meerdere redenen waarom de aanschaf van een waterontharder de moeite waard is. Denk maar aan de langere levensduur van apparaten (geen dure reparaties meer), het poetsen wordt een stuk eenvoudiger; (geen kalkaanslag meer), gedaan met een agressieve schoonmaakmiddelen, extra energiebesparing én het is beter voor het milieu.

Waarom een waterverzachter plaatsen

Wanneer een waterverzachter kopen?

Van een waterontharder zul je het meeste profijt hebben bij hard tot zeer hard water. In gebieden met hard water zullen de apparaten in huis die gebruik maken van water immers sneller verkalken dan in gebieden met zacht water. Woon je in een gebied met middelhard water? Ook dan kun je profijt hebben van een waterverzachter en zul je merken dat kranen en tegeloppervlakken nagenoeg geen kalkaanslag meer zullen vertonen.

Wanneer een waterverzachter kopen

Voor- en nadelen van een waterverzachter

Zoals elk product kent een waterontharder ook voor- en nadelen. Wij geven een korte opsomming van pro's en contra's.

Voordelen en nadelen

Waterverzachters en zoutverbruik

Waterverzachters maken gebruik van regenereerzout. Met dit zout worden de harsbolletjes in de kern schoongespoeld en geactiveerd (geregenereerd). De harskern in de waterontharder is verantwoordelijk voor de ontharding van het water. Het zout komt tijdens het ontharden niet in direct contact met het drinkwater maar wordt alleen gebruikt om het apparaat op de juiste manier te laten functioneren.

Waterverzachtes en zoutverbruik

Waterontharders en veiligheid

Een waterontharder is volledig veilig in gebruik. Onthard water kun je dus ook gewoon drinken en het is niet gezonder of ongezonder dan standaard leidingwater of flessenwater. Het water smaakt niet zouter dan leidingwater en bevat ook niet meer bacteriën. Dat wil zeggen: bij regelmatig onderhoud. Wanneer het systeem lange tijd heeft stilgestaan, bijvoorbeeld na een vakantie is het aan te raden om de kranen even open te zetten zodat het systeem goed kan doorspoelen.

Veiligheid van waterverzachters

Waterverzachter zelf installeren of niet?

Over het algemeen genomen kun je stellen dat het beter is om een waterontharder te laten installeren door een gecertificeerd installateur. Er komt bij het installeren namelijk het nodige vakmanschap kijken en door zo'n apparaat te laten installeren verzeker je jezelf ervan dat alles veilig is en naar behoren functioneert. Ben je handig en heb je de nodige ervaring met leidingwerk? Dan kun je het installeren natuurlijk ook zelf doen.

Zelf waterverzachter een installeren

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken