Waterontharder premies & subsidies

Een waterontharder heeft een aantal belangrijke voordelen die gunstig kunnen zijn voor het milieu. Zo zul je minder zeep en antikalkmiddelen hoeven te gebruiken en komen er minder afvalproducten in het oppervlaktewater terecht. Betekent dit ook dat je voor een waterontharder interessante premies en subsidies kunt verwachten? Helaas niet.

Waterontharder premies

De Vlaamse overheid reikt helaas geen premies uit voor aanschaf van een waterontharder. Waarom dit zo is, is niet helemaal duidelijk. Blijkbaar is de overheid van mening dat de voordelen van een waterverzachter voor het milieu niet voldoende zijn aangetoond om een premie of subsidie te rechtvaardigen. De besparing op wasmiddel, detergenten en energie wordt dus helaas niet beloond. Mocht je een woning hebben van 25 jaar of ouder dan kun je proberen om aanspraak te maken op de Vlaamse renovatiepremie.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Vlaamse renovatiepremie

Is de woning minstens 25 jaar oud en maakt de aanschaf van een waterverzachter onderdeel uit van een renovatie? Check dan of je in aanmerking komt voor een renovatiepremie. Mogelijk wordt alleen het leidingwerk vergoed en dus niet de hele installatie maar elke euro is mooi meegenomen. Een verbouwing is immers al duur genoeg.

Meer informatie over deze premie: Vlaamse renovatiepremie - Externe link Vlaanderen.be

Let op: vanaf 1 januari 2017 moet de woning minstens 30 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor een renovatiepremie.

6% btw tarief bij installatie waterontharder

Laat je een waterontharder installeren in een woning die ouder is dan 10 jaar, dan kom je mogelijk in aanmerking voor het verlaagde btw tarief van 6%. Deze premie geldt dus alleen indien je de waterontharder laat installeren door een installatiebedrijf. Verricht je zelf de installatie dan betaal je het standaard 21% tarief.

Meer informatie over deze premie: BTW tarief 6% - Externe link Vlaanderen.be

Wat kost een waterverzachter?

Een waterverzachter die geschikt is voor een huishouden met vier personen kost gemiddeld 1200 euro. Hier komen nog de kosten voor het zout bij en kosten voor het jaarlijks onderhoud. Aangezien zout niet erg duur is en onderhoud beperkt kan blijven valt de aanschafprijs alleszins mee. Een waterverzachter hoeft dus in principe niet meer te kosten dan een wasmachine van goede kwaliteit. In dat opzicht is het ook niet echt een ramp dat je voor de aanschaf van een waterontharder meestal niet in aanmerking komt voor een premie of subsidie. Ontdek hier alle waterontharders richtprijzen volgens type en model.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken