Waterverzachter prijs in 2024

De waterverzachter prijs in 2024 valt gezien het comfort dat je ervan hebt alleszins mee. Een goede waterontharder hoeft in principe niet meer te kosten dan een wasmachine van goede kwaliteit. Er zijn echter wel de nodige prijsverschillen. Vergelijk en betaal niet te veel.

Prijs waterontharder 2024

Soort waterverzachter Richtprijs Offerte
Elektronische waterontharder € 1.250 - € 1.500* Offerte
Waterontharder met zoutblokken € 1.800 - € 2.000* Offerte
Mechanische waterontharder € 1.000 - € 1.200* Offerte
Duplex waterontharder € 1.400 - € 1.600* Offerte

* richtprijzen zonder kortingen of aanbiedingen.

Prijs elektronische waterverzachter

Een elektronische waterverzachter voor een huishouden met vier personen kost ongeveer 1.250 tot 1.500 euro. Dit apparaat werkt op elektriciteit en is volledig computergestuurd waardoor regeneratie automatisch en op het juiste tijdstip gebeurt.

Kostprijs waterontharder met zoutblokken

Waterontharders die gebruik maken van zoutblokken zijn in de regel een stuk duurder dan modellen met een reservoir voor zoutkorrels. De prijs van dit type waterverzachter bedraagt doorgaans meer dan 2.000 euro. Het zijn vaak compacte modellen met een moderne vormgeving.

Prijs mechanische waterverzachter

Tijdgestuurde mechanische waterverzachters worden steeds minder verkocht omdat de techniek van dit soort apparaten inmiddels is achterhaald. Toch functioneren deze systemen prima en wordt het water op exact dezelfde wijze onthard als in moderne computergestuurde systemen. Het voordeel van de elektronische systemen is dat deze volumegestuurd zijn en dat het regenereerproces exact te regelen is. De prijs van een mechanische waterverzachter schommelt tussen 1.000 en 1.200 euro.

Prijs duplex waterontharder

Een duplex waterontharder is een moderne ontharder die beschikt over twee gescheiden harscilinders. Het voordeel van dit type waterverzachter is dat je continu kunt beschikken over grote hoeveelheden onthard water, ook tijdens het regenereren. Terwijl de ene cilinder regenereert, wordt het water in de andere cilinder onthard. Prijzen van duplex waterontharders beginnen doorgaans bij 1500 euro.

Hoe de prijzen van waterverzachters vergelijken?

Prijzen van waterverzachters zijn onderhevig aan marktwerking en concurrentie. Aangezien er veel aanbieders van waterontharders zijn, loont het de moeite om een aantal offertes aan te vragen bij verschillende firma's. De prijsverschillen zijn soms aanzienlijk en door verschillende prijsopgaves met elkaar te vergelijken kun je soms honderden euro's besparen. Het aanvragen van een offerte is geheel vrijblijvend en je bent dus niet verplicht tot aankoop.

Waterverzachter zelf installeren of niet?

Door zelf een waterverzachter te installeren kun je het nodige op de prijs besparen maar houdt er wel rekening mee dat je het systeem volgens de normen van de fabrikant moet installeren. Indien je dat niet doet, en er ontstaan later problemen, dan kun je mogelijk geen beroep doen op garantie omdat de installatie niet voldoet aan de normen. In de meeste gevallen is het aan te raden om installatie over te laten aan een deskundige. Je weet dan zeker dat alles naar behoren werkt en dat de juiste parameters in het systeem zijn ingevoerd.

Prijs onderhoud waterontharder

Nee, het onderhoud moet je apart betalen. Je kunt er vanzelfsprekend ook voor kiezen om het onderhoud zelf te doen maar in veel gevallen is het aantrekkelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Het apparaat wordt dan minimaal eenmaal per jaar geïnspecteerd en gereinigd. Lees meer over het waterontharder onderhoud.

Verlaagd Btw-tarief

Laat je een ontharder plaatsen in een woning van 10 jaar oud of meer, dan dien je slechts 6% BTW te betalen i.p.v. 21%.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken