Beste waterverzachter kiezen & kopen

Met deze tips koop je de beste waterontharderDe beste waterverzachter kiezen die aansluit bij je wensen kan soms wel eens een lastige opgave blijken. De keuze aan apparaten is vrij groot en qua werking zijn er ook de nodige verschillen. Een waterverzachter kopen? Waar let je het best op? 

Welke waterverzachter kiezen in 2024?

Bij het kiezen van een waterverzachter zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten:

1. Capaciteit van de waterverzachter

Bij het kiezen van een waterverzachter is het handig om te weten hoeveel water je ongeveer per jaar gebruikt. Dit kun je terugvinden op de factuur van het drinkwaterbedrijf. Weet je het jaarverbruik niet precies? Geen probleem, fabrikanten van waterverzachters geven bij hun waterontharder modellen altijd een indicatie van het soort huishouden waarvoor de ontharder geschikt is (1-2 personen, 4-6 personen, enz.).

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

2. Compacte waterontharder kopen of kiezen voor losstaande modules

Waterverzachters zijn in meerdere modellen leverbaar. Enerzijds zijn er de compacte waterontharders waarin alle componenten zijn ondergebracht in één behuizing, anderzijds zijn er systemen die bestaan uit losstaande modules. Het werkingsprincipe is bij beide systemen identiek. Maar welke waterverzachter moet je nu kiezen? Dit hangt af van de locatie waar de waterverzachter zal worden geplaatst. Zo kan het in een kelder of kruipkelder handig zijn om met losstaande modules te werken zodat de zoutvoorraad makkelijk is bij te vullen. In andere gevallen is het juist handiger om een compact systeem te hebben waarin alle componenten ondergebracht zijn.

3. Waterverzachter kopen met enkele cilinder of duplex systeem?

Een duplex systeem, met twee harscilinders is voornamelijk interessant als je constant over onthard water wilt kunnen beschikken. Deze systemen worden steeds goedkoper en soms zijn er interessante aanbiedingen. In veel gevallen kun je echter ruimschoots volstaan met een standaard systeem of simplex systeem met één cilinder. Mogelijk heb je dan af en toe kortdurend geen onthard water omdat het apparaat moet regenereren maar dat zal niet tot onoverkomelijke problemen leiden. De waterontharder beschikt immers over een bypass die ingeschakeld wordt tijdens het regenereren zodat je altijd kunt beschikken over standaard leidingwater.

4. De beste waterverzachter heeft kwalitatieve onderdelen

Ga bij het kopen van een waterverzachter niet alleen af op de prijs maar kijk ook naar de kwaliteit van het apparaat. Een goede kwaliteit waterontharder beschikt over goede onderdelen die lang mee gaan en nauwelijks onderhoud behoeven. Het gaat dan voornamelijk over de kleppen in het systeem die de waterstroom regelen. Kleppen, rubbers en andere afdichtingen van inferieure kwaliteit zullen op den duur storingen geven en kunnen leiden tot dure reparaties. Vraag steeds een offerte aan en vergelijk de ontharders.

5. De beste waterontharder is zuinig

Let bij aankoop zowel op het stroomverbruik als het zoutverbruik. Een waterverzachter functioneert 24 uur per dag. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid stroom verbruikt. Hoe zuiniger het apparaat, des te meer kun je besparen. Datzelfde geldt voor het zoutverbruik. Blokzout is in de regel duurder dan zout in korrelvorm. Blokzout is misschien makkelijker om bij te vullen maar je kunt jezelf afvragen of dat de meerkost waard is. Zoutkorrels functioneren even goed en door grote hoeveelheden te kopen kun je soms ook flink wat geld besparen.

6. Extra tips

Ten slotte kan je de reviews lezen van mensen die al een waterontharder hebben geplaatst. Reviews kan je terugvinden op de website van de aanbieders, in de rechterkolom bij de Google-zoekresultaten als je de naam van een bedrijf zoekt of je kan nalezen wat bijvoorbeeld TestAankoop de beste waterontharder vindt.

7. Populaire waterontharders

Onderstaande lijst geeft een aantal modellen weer die heel populair zijn in België.

Foto Merk
Delta Escalda Simplex waterontharder
Pentair Foleo 15 waterontharder
Van Marcke Aqua-O-Matic compact eco mini waterontharder

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken