Waterverzachters & zoutverbruik

Het zoutverbruik van een waterverzachter varieert en is afhankelijk van het aantal personen in een huishouding en de hardheid van het water. Maar waarom heb je eigenlijk zout nodig en hoeveel zout verbruikt een waterverzachter per jaar?

Waarom gebruikt een waterontharder zout?

Met het zout in een waterontharder wordt niet het water onthard maar wordt de harskern in het apparaat, die uit elektrisch geladen harsbolletjes bestaat, geregenereerd. Het zijn deze actieve harsbolletjes die zorgen dat het water onthard wordt en periodiek moeten ze weer opnieuw geactiveerd worden. Dit doet het apparaat met pekelwater dat het zelf aanmaakt van zout afkomstig uit het zoutreservoir. Tijdens het regenereren wordt ook de kern schoongespoeld zodat de kalkdeeltjes, die afkomstig zijn uit het harde water, netjes uit het apparaat worden verwijderd. Het zout is dus bedoeld voor het regenereren, daarom wordt het ook wel regenereerzout genoemd in plaats van onthardingszout. Het is verkrijgbaar in zoutpastilles en in zoutblokken.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Zoutverbruik waterverzachter

Het zoutverbruik van een waterverzachter hangt samen met de gewenste hardheid van het water en de hoeveelheid water die per dag gebruikt wordt. In een huishouden met vier personen zul je dus sneller door de zoutvoorraad heen zijn dan in een tweepersoons huishouden. Bij een gemiddelde hardheid van het water zul je in een huishouden met vier personen ongeveer 100kg per jaar gebruiken. Indien het water erg hard is zal het verbruik mogelijk wat hoger zijn.

Prijs zout waterverzachter

Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout. Mocht je een toestel kopen met zoutblokken dan zul je mogelijk iets meer moeten betalen omdat zoutblokken over het algemeen iets duurder zijn dan zoutkorrels.

Soorten regenereerzout

Zoutcontract bij een waterverzachter

Sommige fabrikanten bieden bij verkoop of bij onderhoud van een waterontharder zoutcontracten aan. Of dit altijd in je voordeel is, is lastig zo te beoordelen. Soms kan het interessant zijn en ben je qua onderhoud in totaal iets goedkoper uit, in andere gevallen is het juist beter om je nergens aan te verbinden en zelf het zout aan te schaffen. Je kunt dan immers zelf bepalen waar je het zout koopt en wat voor prijs je daarvoor over hebt. Laat je in ieder geval goed informeren en kijk goed naar de voorwaarden in het contract en de looptijd ervan.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken