Hoe werkt een waterverzachter

Een waterontharder is een ingenieus apparaat dat grote hoeveelheden water in korte tijd kan omzetten in zacht water. Maar hoe werkt een waterverzachter nu eigenlijk?

Hoe werkt een waterverzachter?

Er zijn twee verschillende technieken van waterontharding:

  1. Waterontharding op basis van ionenuitwisseling
  2. Waterontharding door middel van omgekeerde osmose

Ionenuitwisseling 

De meeste waterontharders werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Bij dit proces worden calciumionen en magnesiumionen uitgewisseld voor natrium ionen. Hierdoor wordt het water effectief ontkalkt. In de waterontharder bevindt zich een harskolom die gevuld is met harsbolletjes. Hier stroomt het drinkwater doorheen. Door de harsbolletjes wordt het water ontkalkt. Na een bepaalde periode is de harskern volledig verzadigd met kalk en moet deze schoongespoeld en geregenereerd worden. Dit doet het apparaat automatisch en het gebuikt hiervoor een bepaalde hoeveelheid regenereerzout. Het pekelwater dat hierbij ontstaat wordt tezamen met de kalkdeeltjes weggespoeld via een afvoerleiding. Na het regenereerproces is de waterontharder weer klaar voor gebruik.

Omgekeerde osmose

Een waterontharder die functioneert volgens het principe van omgekeerde osmose verwijdert niet alleen kalk uit het water maar ook andere zouten, mineralen en verontreinigingen. Het water wordt door verschillende filters geleid en wordt uiteindelijk onder hoge druk door een fijn membraan geperst. Osmosewater bevat na filtering bijna geen opgeloste stoffen meer. Osmose systemen worden vaak gebruikt in combinatie met professionele vaatwassers of in laboratoria waar het van belang is dat het water volledig zuiver is. Osmose systemen worden ook wel thuis toegepast maar dan vaak in combinatie met een espresso machines of als standalone waterkoeler waar je water uit kunt tappen. Het verschil met een waterverzachter is dat een osmose systeem tijd nodig heeft om osmosewater te produceren. Je kunt dus niet gelijk over grote hoeveelheden water beschikken.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Elektromagnetisme

In de handel zijn apparaatjes te koop die een sterk magnetisch veld verspreiden. Je dient ze om de waterleiding te klemmen. De fabrikanten van dit soort magneten beweren dat ze een positief effect hebben op het water en dat er minder sprake zou zijn van kalk. Wetenschappelijk gezien is er geen enkel bewijs voor deze claim. Met elektromagnetisme wordt immers niets aan de samenstelling van het water veranderd. Het calcium en magnesium dat verantwoordelijk is voor kalkaanslag blijft gewoon in het water aanwezig en bij verwarming of verdamping van het water zul je dus problemen blijven houden met kalkaanslag. Systemen op basis van magnetisme, hoe aantrekkelijk ze ook aangeprijsd worden kun je dus maar beter links laten liggen.

Welke waterontharder kun je nu het beste kopen?

In de meeste gevallen zul je het meeste hebben aan een waterontharder op basis van ionenuitwisseling. Deze apparaten kunnen grote hoeveelheden onthard water produceren en het onderhoud is relatief goedkoop. Een systeem op basis van osmose is ingewikkelder van opzet en de speciale membranen zijn vrij kostbaar. In de regel zijn dit soort systemen niet geschikt voor het creëren van grote hoeveelheden water en dus minder aantrekkelijk voor gebruik thuis.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken