Type waterontharder & besturing

Er bestaan 2 types besturing van een waterontharder. Er zijn waterontharders die werken zonder elektriciteit en met elektriciteit. Er bestaan ook modellen die werken op batterijen. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

Er zijn twee verschillende types waterontharders qua werkwijze:

  1. Mechanische of hydraulische waterontharders ( volume-gestuurd )
  2. Elektronische waterontharders ( tijd-gestuurd )

Mechanische waterontharders

Dit systeem gaat pas regenereren als er een bepaalde hoeveelheid water is afgenomen. Het systeem omvat een watermeter in de uitgaande waterstroom, het water dat wordt gebruikt bij regeneratie en/of terugspoelen wordt dus niet meegeteld. Bij een hydraulische waterontharder wordt de hoeveelheid onthard water gemeten door een waterschroef dat een klok aandrijft. Als de klok een bepaalde stand heeft bereikt, weet het systeem dat een regeneratie mag plaatsvinden. De kostprijs in aanschaf is duurder dan een elektronische waterontharder maar het nadeel is dat er onnodige spoelingen plaatsvinden, ook bij geen waterverbruik ( bijvoorbeeld als je op vakantie bent). Hierdoor zal een mechanische waterontharder meer zout verbruiken en zal uiteindelijk de kost op termijn hoger zijn. Hydraulische waterontharders werken niet op elektriciteit maar werken op waterdruk.

Elektronische waterontharders

Een elektronische waterontharder heeft een slim elektronisch systeem ingebouwd. Meestal zijn dit soort waterontharders goedkoper dan de mechanische modellen. Dit systeem werkt met een kalender systeem, en spoelt op vooraf vastgestelde tijdstippen. Ideaal als u zeer constante afname heeft of elke dag een regeneratie wilt uitvoeren. Het voordeel van dit systeem is dat er geen onnodige spoelingen plaatsvinden en daardoor het zoutverbruik lager is. Deze waterontharders werken op elektriciteit.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken