Last van hard water & kalkaanslag?

Hard water douche

Heb je last van hard water en kalkaanslag? Kalk in water? Denk dan eens aan de aanschaf van een waterverzachter. Met dit apparaat wordt het leidingwater automatisch onthard en voorkom je kalkaanslag in leidingen, oppervlakken en huishoudelijke apparaten.

Hard water en kalkaanslag

Hard water bevat veel opgeloste kalkzouten en na verhitting of verdamping van het water laat het een wit laagje achter. Vooral kranen, tegels, werkbladen, vloeren en andere oppervlakken die in contact komen met water moeten het ontgelden. Ze verliezen hun glans en worden op termijn steeds doffer.

Een groter probleem is kalkvorming in huishoudelijke apparatuur zoals koffiezetapparaten, waterkokers, wasmachines, strijkijzers en boilers. In gebieden met hard tot zeer hard water kunnen deze apparaten snel verkalkt raken waardoor ze meer energie gaan verbruiken en sneller vervangen moeten worden. Maar ook futloos haar, jeuk door een te droge huid & huidirritaties kunnen ontstaan na het douchen en baden met te hard water.

Door het leidingwater te ontharden met een waterverzachter kun je dit soort problemen eenvoudig voorkomen.

Wat is hard water

Kalk in water = waterhardheid testen

Heb je veel last hebt van kalkaanslag of wil je om een andere reden weten hoe hard het water is? Er zijn diverse waterhardheid testen te koop waarmee je dit eenvoudig kunt vaststellen. Niet alle testen zijn echter even betrouwbaar.

Waterhardheid testen

Wat is de hardheid van het water in mijn gemeente?

De hardheid van het water verschilt per gemeente. Dat heeft vooral te maken met een wisselende bodemsamenstelling. Sommige gebieden bevatten relatief gezien erg veel calcium- en magnesiumzouten. De waterhardheid varieert hier van hard tot zeer hard. In andere gemeentes met een minder kalkrijke bodemsamenstelling kan het water zacht tot middelhard zijn.

Waterhardheid in mijn gemeente

Last van kalk? Hoe kalkaanslag bestrijden

Kalkaanslag is vervelend en soms erg lastig te verwijderen. Denk maar aan kalk op het kraanwerk of kalkafzetting op tegels in de badkamer. Zeker wanneer het om een dikke kalklaag gaat. Gelukkig zijn er allerlei schoonmaakmiddeltjes in de handel waarmee je kalkaanslag effectief kunt bestrijden. Het meest goedkope middel heb je waarschijnlijk al in huis, namelijk azijn. Maar pas op! Azijn mag je niet zomaar op elk oppervlak of in elk apparaat gebruiken. Zo kun je beter geen azijn gebruiken voor het verwijderen van kalkvlekken op natuursteen of beton.

Kalk bestrijden

Hard water en onze gezondheid

Hard water is niet slecht voor onze gezondheid. Veel mensen geven de voorkeur aan flessenwater maar dit natuurlijke bronwater is niet perse gezonder dan het drinkwater dat uit de kraan komt. Maar hoe zit het met zacht water, water dat uit de ontharder komt? Is dit net zo gezond om te drinken? En kan ik het ook gebruiken als ik een zoutarm dieet heb? Het antwoord op beide vragen is: ja.

Hard water & gezondheid

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken