Waterverzachter ( zelf ) installeren of niet

Een waterverzachter installeren vergt redelijk wat handigheid. Installatie laat je dan ook het beste over aan een gecertificeerd installateur. Je bent dan zeker van een juiste en veilige werking van het apparaat en weet dan zeker dat de ontharder volledig naar jouw wensen is ingesteld.

Waterverzachter zelf installeren of niet?

Het installeren van een waterverzachter kun je het beste overlaten aan een installateur, tenzij je zelf erg handig bent natuurlijk en de nodige ervaring hebt met leidingwerk. Een waterontharder moet in het bestaande leidingwerk geïntegreerd worden en er zal ook een afvoerleiding moeten komen voor de afvoer van het pekelwater. Verder is het van belang dat de ontharder op de juiste manier geprogrammeerd wordt. Hierbij moeten een aantal parameters worden ingevoerd, zoals de hardheid van het water en de gewenste hardheid. Indien je de werkzaamheden overlaat aan een installateur hoef je je nergens zorgen om te maken en ben je er zeker van dat het apparaat vakkundig wordt geplaatst en dat alles naar wens functioneert.

Is het installeren van een waterverzachter moeilijk?

Dat hangt sterk van je kennis en ervaring af. Bij installatie van een waterontharder zul je de aanvoer van het water, net nà de watermeter moeten onderbreken. De waterontharder moet immers deel gaan uitmaken van het circuit. Afhankelijk van het type kun je ook te maken krijgen met een overloopaansluiting. Bij de meeste waterverzachters wordt een uitgebreid pakket aan hulpstukken geleverd waarmee je voldoende moet hebben maar elke situatie is weer anders en in sommige gevallen zul je mogelijk extra koppelingen, buizen of flexibele slangen nodig hebben.

Garantie waterontharder bij zelf installeren

Wil je een waterverzachter zelf installeren? Dan doe je er verstandig aan om goed te kijken naar de normen die aan het installeren worden gesteld. Door je te houden aan de normen zoals die door de fabrikant zijn voorgeschreven voorkom je dat je later geen aanspraak meer kunt maken op garantie mochten er zich onverhoopt problemen met het apparaat voordoen.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Omleiding waterverzachter installeren

Tijdens de installatie van de waterverzachter wordt ook een bypass (omleiding) aangebracht. De bypass zorgt ervoor dat je de waterontharder buiten werking kunt stellen zonder dat hierbij de toevoer van water onderbroken raakt. Stel dat je bijvoorbeeld de auto wilt wassen dan is het zonde om hiervoor onthard water te gebruiken. Door de bypass in te schakelen kun je gebruik maken van standaard leidingwater in plaats van onthard water. Ook tijdens het regenereren van het apparaat kun je door de omleiding blijven beschikken over niet onthard water. Door installatie van een bypass hoef je dus nooit zonder water te zitten.

Installatie en onderhoudscontract

Wanneer je een waterverzachter laat installeren is het aan te raden om ook gelijk een onderhoudscontract af te sluiten. Tijdens het onderhoud zullen de filters schoon gemaakt worden en wordt het apparaat indien nodig ook gedesinfecteerd. Je kunt het onderhoud eventueel zelf uitvoeren maar je moet er dan wel op letten dat dit op juiste manier gebeurt en dat je de juiste onderhoudsintervallen hanteert. Het voordeel van een onderhoudscontract is dat je zelf nergens meer op hoeft te letten en dat het apparaat altijd op optimale wijze functioneert. Tevens kun je zonder problemen aanspraak maken op garantie mochten er zich problemen voordoen met de installatie.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken