Wanneer een waterverzachter plaatsen

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een waterverzachter en kiezen ervoor om zo'n apparaat aan te schaffen. Maar wanneer koop je nu het beste een waterverzachter? Heeft een waterverzachter alleen nut bij hard water?

Wanneer een waterverzachter kopen & laten plaatsen?

Een waterverzachter is vooral erg effectief wanneer het leidingwater hard tot zeer hard is. Dat wil zeggen: 30°F – 45°F en harder. In gebieden met hard tot zeer hard water is erg veel kalk in het water opgelost en dit leidt al snel tot allerlei problemen. Hoe harder het water, des te sneller je last van kalkaanslag zult hebben. In gebieden met middelhard water (15-30 °F) kun je vanzelfsprekend ook problemen ondervinden maar deze treden wat minder snel op. Een waterontharder kan dus ook bij middelhard water erg nuttig zijn.

Conclusie: een waterontharder is nuttig in elke situatie waar sprake is van overlast door kalkaanslag.

Hoe hard is het water in mijn gemeente?

De hardheid van het water kun je het beste opvragen bij de website van het drinkwaterbedrijf waarbij je bent aangesloten. Fabrikanten van waterontharders publiceren vaak ook gegevens op hun website maar deze informatie is niet altijd accuraat. Op de informatiepagina van het waterbedrijf vind je altijd de meest accurate informatie.

Is een waterverzachter beter voor de was?

Hoe zachter het water, des te minder wasmiddel je nodig zult hebben. Bij een gelijkblijvende hoeveelheid wasmiddel zal de was in zacht water sneller schoon worden dan in hard water. De chemische componenten in het wasmiddel kunnen dan effectiever hun werk doen en je zult ook minder last hebben van een grijze aanslag op het wasgoed. Vooral bij het wassen van fijngoed op lage temperaturen kun je voordeel hebben van een waterverzachter.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Ik heb een espresso machine. Is een waterverzachter nuttig?

Jazeker. Juist bij dit soort kostbare apparaten bewijst een waterontharder zijn nut. Espressoautomaten zijn gevoelig voor kalkaanslag en moeten om deze reden regelmatig ontkalkt worden. Wanneer je gebruik maakt van onthard water zul je nauwelijks nog kalkaanslag hebben. Zeker in gebieden met hard tot zeer hard water zul je er veel profijt van hebben omdat de levensduur van je kostbare espresso machine ermee verlengd wordt.

Minder poetsen

Een van de grootste voordelen van een waterverzachter is dat je geen last meer zult hebben van kalkaanslag op kranen, vloeren en andere oppervlakken. Vooral in de badkamer zul je snel het verschil merken omdat er minder snel kalk op de tegels komt. Vanzelfsprekend kun je nog wel te maken krijgen met wat aanslag door zeep maar deze is eenvoudig te verwijderen. Schrobben met agressieve schoonmaakmiddelen behoort dus tot het verleden waardoor je meer tijd over houdt voor leuke dingen. Ook tegelvloeren, werkbladen en ramen blijven langer glanzen.

Is een waterverzachter altijd nuttig?

Een waterverzachter is vooral nuttig wanneer je regelmatig last hebt van kalkaanslag en wanneer je merkt dat apparaten zoals koffiezetapparaten en waterkokers vaak ontkalkt moeten worden. Hoe harder het water, des te meer profijt je van een waterontharder kunt hebben.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken