Elektrische storing waterontharders: oorzaak, hoe voorkomen & oplossen?

Wanneer je water wilt ontharden, is een waterontharder dé oplossing. Het apparaat zorgt ervoor dat hard water wordt omgezet in zacht water, wat heel wat voordelen biedt. Zo vermindert het onder andere kalkaanslag in huishoudtoestellen en is het beter voor je huid en haar. Toch kan ook een waterontharder defecten of storingen vertonen, met name elektrische storingen. In dit artikel leggen we uit welke oorzaken er kunnen zijn voor elektrische storingen bij een waterontharder, hoe je deze kunt verhelpen, en hoe je zulke storingen in de toekomst kunt vermijden.

Oorzaken van elektrische storingen bij een waterontharder

Veel voorkomende oorzaken van elektrische storingen bij een waterontharder zijn spanningspieken, defecte onderdelen of slechte installatie. Een spanningspiek kan ontstaan door een blikseminslag of door het gebruik van zware apparaten zoals een wasmachine of droogkast in de buurt van de waterontharder. Ook ligt het niet altijd aan de waterontharder zelf, maar het kan ook voorkomen dat er een probleem is met het elektriciteitsnetwerk in huis. Een ander probleem kan te maken hebben met de kwaliteit van de onderdelen van de waterontharder. Bij goedkopere modellen kan het gebeuren dat er onderdelen kapotgaan of simpelweg niet van goede kwaliteit zijn. Ook een verkeerde installatie kan zorgen voor elektrische storingen omdat bekabeling of onderdelen niet correct zijn aangesloten.

Hoe kan je elektrische storingen verhelpen?

Het is belangrijk om eerst te achterhalen wat de oorzaak is van de storing. Indien het probleem te maken heeft met de kwaliteit van de onderdelen, kan het soms nodig zijn om deze te vervangen. Wanneer de oorzaak te maken heeft met een slechte installatie, kan je best een professionele installateur raadplegen. Het vervangen van onderdelen en het oplossen van een slechte installatie kan een oplossing bieden voor elektrische storingen, maar het kan soms ook betekenen dat je de waterontharder volledig moet vervangen.

Hoe kan je voorkomen dat er elektrische storingen optreden?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zo kan je al heel wat elektrische storingen voorkomen door het kiezen van een kwalitatieve waterontharder. Een ander belangrijk aandachtspunt is de installatie. Het is belangrijk dat deze correct en veilig wordt uitgevoerd door een professionele installateur. Eveneens is het goed om na te gaan of de omgeving van de waterontharder een rustige en stabiele omgeving is, waar zware apparatuur ver van staat. Daarnaast is het ook essentieel om regelmatig onderhoud te plegen aan de waterontharder, dit kan de levensduur van het apparaat verhogen en problemen voorkomen.

Conclusie

Kort samengevat, een waterontharder is een handige oplossing om hard water om te zetten in zacht water. Toch kunnen er elektrische storingen optreden bij gebruik van de waterontharder. Zoals eerder vermeld, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals spanningspieken, slechte onderdelen of een slechte installatie. Belangrijk is dat je de oorzaak van de storing zoekt en deze op een correcte manier verhelpt. Daarnaast benadrukken we dat het kiezen van een kwalitatieve waterontharder en een correcte installatie heel wat problemen kan voorkomen. Tot slot, regelmatig onderhoud uitvoeren aan het apparaat is absoluut geen overbodige luxe.

Offerte onderhoud waterontharder