Waterontharder blijft spoelen & werken: oorzaak, hoe voorkomen & oplossen?

Het gebruik van waterontharders is steeds populairder geworden in huishoudens. Ze zijn handig en efficiënt in het verzachten van hard water. Maar het komt wel eens voor dat een waterontharder blijft spoelen. Dit kan een enorme verspilling van water veroorzaken en naast financiële gevolgen ook slecht zijn voor het milieu. In dit artikel beschrijven we oorzaken die ervoor zorgen dat waterontharders blijven regenereren, en doeltreffende manieren om dit te verhelpen en te voorkomen.

Oorzaken van het blijven spoelen van een waterontharder

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het blijven spoelen van een waterontharder. Overvloedige zoutgebruik is een veelvoorkomende oorzaak. De zouttank raakt verstopt, waardoor de regeneratiecyclus van de waterontharder niet goed meer functioneert. Dit leidt tot een economie van water en regeneraties die voortdurend blijven doorgaan, zelfs als de hars niet verzadigd is. Een onjuiste kalibratie van de watermeter kan ook als oorzaak worden beschouwd. Indien de watermeter ondermaats functioneert, kunnen deze de hoeveelheid water verkeerd registreren.

Het verhelpen van een waterontharder die blijft spoelen

Om te voorkomen dat een waterontharder blijft regenereren, is het noodzakelijk om geplande onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Een harsbedreiniger kan helpen bij het verlichten van ophopingen in de harskolom. Het reinigen van de sproei- en regeneratiebuizen is een andere effectieve oplossing. Controleer of de zouttank niet overvol is en het zout correct is verwijderd. In het geval van verkeerde kalibratie van de watermeter, moet je deze laten repareren of vervangen zodat deze correct registreert.

Preventie van een waterontharder die blijft spoelen

Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatig onderhoud is van groot belang om te voorkomen dat een waterontharder blijft regenereren. Een paar maatregelen die kunnen helpen zijn het regelmatig reinigen van de zouttank en het controleren van de onderdelen van de waterontharder. Het is ook verstandig om ervoor te zorgen dat de watermeter regelmatig wordt gekalibreerd en gecontroleerd.

Conclusie

Waterontharders die blijven regenereren kunnen een grote kraan van bron verspilling en onvoorziene kosten betekenen. De redenen kunnen dus verschillend zijn, maar effectief onderhoud en preventie kunnen problemen voorkomen. Door regelmatig de zouttank en apparatuur te reinigen, en de watermeter te kalibreren, kan ervoor worden gezorgd dat de waterontharder goed werkt. Het vermijden van een waterontharder die regeneratieproblemen heeft, is zeker gebruikersvriendelijker, en een voordelige en milieuvriendelijke methode om kosten te besparen en het onnodig verspillen van water te voorkomen.

Offerte onderhoud waterontharder