Waterontharder lekt: oorzaak, hoe voorkomen & oplossen?

Lekkages bij waterontharders kunnen voor veel ongemak zorgen. Niet alleen kan een lekkage ervoor zorgen dat er water op ongewenste plekken terechtkomt, het kan ook zorgen voor problemen met de werking van de waterontharder. In dit artikel krijg je informatie over de oorzaak van lekkages bij waterontharders, hoe je een lekkage kunt verhelpen en hoe je lekkages in de toekomst kunt voorkomen.

Oorzaak van lekkage waterontharder

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een lekkage bij een waterontharder. Een veelvoorkomende oorzaak is een beschadigde afdichting. Het kan ook zijn dat er sprake is van corrosie, waardoor er lekkages ontstaan. Daarnaast kan een lekkage ontstaan doordat een slang niet op de juiste manier is aangesloten. Het is daarom belangrijk om bij de installatie van een waterontharder goed te letten op de aansluiting van de verschillende onderdelen.

Hoe een lekkende waterontharder verhelpen

Als er sprake is van lekken bij een waterontharder, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Dit kan door de oorzaak van de lekkage te achterhalen en deze vervolgens te repareren. Bij een beschadigde afdichting kan deze worden vervangen. Bij corrosie kan het nodig zijn om onderdelen te vervangen. Het is altijd verstandig om voorafgaand aan de reparatie de handleiding van de waterontharder te raadplegen. Hierin staat vaak aangegeven welke onderdelen er nodig zijn om de reparatie uit te voeren.

Hoe lekkages voorkomen

Het voorkomen van lekkages bij een waterontharder begint bij de installatie. Het is belangrijk om de waterontharder op de juiste manier aan te sluiten en te zorgen voor een goede afdichting van alle onderdelen. Daarnaast is het belangrijk om de waterontharder regelmatig te onderhouden. Door bijvoorbeeld regelmatig de onderdelen te inspecteren en schoon te maken, kunnen problemen op tijd worden opgemerkt en verholpen. Het is ook verstandig om de waterdruk in de gaten te houden. Een te hoge waterdruk kan zorgen voor extra belasting van de onderdelen en kan daarmee lekkages veroorzaken.

Conclusie

Lekkages bij waterontharders kunnen voor flink wat overlast zorgen. Gelukkig is het vaak mogelijk om lekkages te voorkomen door de waterontharder op de juiste manier te installeren en goed te onderhouden. Als er toch sprake is van een lekkage, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verhelpen om verdere problemen te voorkomen. Zorg daarom altijd dat je de handleiding van de waterontharder bij de hand hebt en weet hoe je deze kunt repareren mocht dit toch onverhoopt nodig zijn.

Offerte onderhoud waterontharder