Waterontharder werkt slecht: oorzaak, hoe voorkomen & oplossen?

Als je een waterontharder gebruikt, dan is het heel belangrijk dat het apparaat naar behoren werkt. Een goed functionerende waterontharder kan je helpen om hard leidingwater om te zetten in zacht water. Dit kan voordelen hebben voor onder andere je huid en haar, de kwaliteit van je kleding en het energieverbruik van je apparaten. Maar wat als de waterontharder niet goed werkt? In dit artikel bespreken we mogelijke oorzaken van een slecht functionerende waterontharder en hoe je dit probleem kan oplossen. We geven je ook enkele tips om te voorkomen dat je waterverzachter in de toekomst slecht gaat werken.

Oorzaken van een slecht werkende waterontharder

Er zijn verschillende oorzaken waardoor jouw waterontharder niet naar behoren kan werken. Eén van de mogelijke oorzaken is de ophoping van kalk in de tank. Dit komt doordat de harsen in de tank verzadigd raken met kalk en daardoor minder zacht water kunnen produceren. Een andere mogelijke oorzaak van een slechte werking is een foutieve aansluiting. Als de waterontharder niet correct is aangesloten op het waterleidingnetwerk, kan het zijn dat hij niet genoeg druk heeft om het water effectief te behandelen.

Daarnaast kan ook het onderhoud van de waterontharder een rol spelen bij de werking van het apparaat. Zo kan het zijn dat de harsen van de waterontharder niet regelmatig genoeg worden gereinigd, waardoor ze minder effectief worden. Het is daarom heel belangrijk om de waterontharder regelmatig te laten onderhouden door een expert.

Het verhelpen van een slecht werkende waterontharder

Als je merkt dat je waterontharder niet goed werkt, dan is het best om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dit kan je doen door te kijken of er sprake is van een van de oorzaken die we hierboven hebben beschreven. Als de ophoping van kalk de oorzaak is van het probleem, dan kan je het beste een professional vragen om de harsen van de waterontharder te spoelen. Dit kan via een speciale procedure waarbij een zure oplossing gebruikt wordt om de kalk uit de harsen te verwijderen.

Als de aansluiting van de waterontharder niet correct is, dan is het best om een loodgieter of een ander type expert te raadplegen. Die kan je helpen om de aansluiting juist te maken zodat de waterontharder weer naar behoren functioneert.

Voorkomen van een slecht werkende waterontharder

Natuurlijk wil je voorkomen dat je waterontharder in de toekomst niet goed werkt. Het is daarom heel belangrijk om je waterontharder goed te onderhouden. Regelmatig de harsen laten reinigen is een must. Doe dit bijvoorbeeld om de 24 à 36 maanden, afhankelijk van de hoeveelheid kalk in jouw water.

Maar ook het reinigen en ontsmetten van het apparaat zelf is belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de waterontharder goed kan blijven werken en dat er geen vuilophopingen ontstaan. Daarnaast is het ook goed om regelmatig het zout bij te vullen, zodat de ionenwisseling naar behoren kan blijven werken.

Conclusie

Een slecht functionerende waterontharder kan voor de nodige irritaties zorgen en kan een grote impact hebben op de kwaliteit van jouw water. Gelukkig zijn er vaak wel oplossingen te vinden voor dit probleem. Wees alert op mogelijke oorzaken zoals een foutieve aansluiting of een ophoping van kalk en onderhoud de waterontharder regelmatig. Alleen zo kan je er zeker van zijn dat je gedurende lange tijd zacht water hebt en kan genieten van alle voordelen daarvan.

Offerte onderhoud waterontharder