Verstopte harsen wateronthader: oorzaak, hoe voorkomen & oplossen?

Waterontharders zijn een geweldige uitvinding. Ze verminderen de hoeveelheid harde mineralen in het water, wat resulteert in zachter water. Helaas kunnen waterontharders problemen ondervinden als gevolg van verstopte harsen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van verstopte harsen, hoe je dit kunt aanpakken, en hoe je kunt voorkomen dat de hars in de waterontharder verstopt raakt.

Oorzaken van verstopte harsen

Er is niets erger dan te beseffen dat je waterontharder niet goed werkt. De kans is groot dat verstopte harsen de oorzaak zijn van dit probleem. Maar wat zijn verstopte harsen eigenlijk? Harsen zijn de essentiële componenten in waterontharders die verantwoordelijk zijn voor de behandeling van hard water. Deze harsen zijn bedekt met mineralen en zeepresten, waardoor ze na verloop van tijd verstopt kunnen raken. Dit resulteert in een verminderde werking van de waterontharder en kan leiden tot zoutverspilling en andere problemen.

Hoe je verstopte harsen kan verhelpen

Gelukkig zijn er manieren om verstopte harsen te verhelpen. De eerste stap is het afsluiten van de waterinlaat en het afvoeren van al het water uit de tank. Vervolgens moet de hars worden gereinigd met een chemische harsreiniger. Dit is een effectief middel dat de mineralen die zich aan de harsen hechten losmaakt. Laat het middel een paar uur inweken in de tank en spoel de tank vervolgens grondig af met water. Het is belangrijk om tijdens het reinigingsproces de instructies van de fabrikant te volgen om schade aan de tank te voorkomen.

Hoe je kan voorkomen dat de hars in de waterontharder verstopt raakt

Voorkomen is beter dan genezen, en daarom zijn er verschillende manieren om verstopte harsen te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om de waterontharder regelmatig te onderhouden. Dit houdt in dat je de harsen en de tank schoonmaakt en ervoor zorgt dat de harsen goed werken. Dit kan je doen door de waterontharder regelmatig te controleren en een routine onderhoudsschema op te zetten.

Ten tweede is het gebruik van zacht water van essentieel belang om te voorkomen dat harsen verstopt raken. Dit is water dat weinig calcium en magnesium bevat. Als je in een gebied woont waar het water bijzonder hard is, dan kan het een goed idee zijn om een waterfilter te gebruiken. Een dergelijk filter kan het water zuiveren en overtollige mineralen verwijderen voordat het in de waterontharder terechtkomt.

Tenslotte is het gebruik van de juiste hoeveelheid zout cruciaal om verstopte harsen te voorkomen. Als je te veel zout gebruikt, kan dit resulteren in overtollig zout in de tank. Dit zout kan zich ophopen op de harsen en zo leiden tot verstoppingen. Zorg er daarom voor dat je de instructies van de fabrikant opvolgt en de juiste hoeveelheid zout gebruikt.

Conclusie

Het hebben van een waterontharder is een uitstekende manier om te genieten van zacht water. Verstopte harsen kunnen echter voor problemen zorgen. Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn van deze verstoppingen, hoe je ze kan verhelpen, en hoe je kan voorkomen dat ze ontstaan. Door je waterontharder regelmatig te onderhouden, gebruik te maken van zacht water en de juiste hoeveelheid zout toe te voegen, kan je ervoor zorgen dat de harsen niet verstopt raken. Zo geniet je altijd van zacht water en een efficiënt werkende waterontharder.

Offerte onderhoud waterontharder