Kalkaanslag op keramische tegels verwijderen doe je zo

Kalk tegels badkamer

Hard water kan een kalklaag achterlaten op keramische tegels in je badkamer. Het liefst wil je dat natuurlijk voorkomen, het ziet er immers niet mooi uit. Zit er bij jou al kalk op je keramische vloertegels of keramische wandtegels? Geen zorgen, er zijn meerdere oplossingen.

Dat kan al een simpele oplossing zijn als een huishoudmiddel uit de kast, maar als het probleem echt wil aanpakken is een waterontharder misschien iets voor jou. Zo lees je in dit artikel wat je kunt doen om de kalk te verwijderen of om te voorkomen dat het ontstaat. Ook zoomen we in op het ontstaan en de gevolgen.

Hoe herken je de problemen van kalk?

De kalk en magnesium deeltjes in je leidingwater hopen zich geleidelijk op op je keramische badkamertegels. In het begin heb je het misschien niet eens door, maar langzaam ontstaat er een witte gloed op je tegels. Verwijder je de witte waas niet? Dan kan de laag dikker worden en witter uitslaan. Het is dan ook moeilijker om weg te krijgen.

Wat zijn de gevolgen van kalk in de douche?

Kalk in de douche heeft meerdere gevolgen. Van dof haar, tot huidproblemen en van aanslag op de kraan tot aanslag op badkamertegels. De gevolgen gaan van kwaad tot erger. Als de magnesium en kalkdeeltjes uit het water op je badkamertegels blijft hangen, krijgen de tegels een minder mooie uitstraling en dat is zonde

.

Doe-het-zelf oplossingen

Heb je azijn in huis? Dan is het de moeite waard om dat in te zetten bij het verwijderen van kalk. Een andere simpele oplossing die kan helpen is het drogen van de tegels na gebruik. Dat kost je bovendien geen geld.

Azijn

Van azijn heb je maar een klein scheutje nodig om er kalk mee te verwijderen. Meng het met een liter water, het liefst heet water. Breng het mengsel met een sponsje aan op de wand en vloertegels en maak het vervolgens droog met een doek. Daarna is de kalkaanslag op de tegels nergens meer te bekennen. Het is wel belangrijk dat je zeker weet dat de tegels helemaal van keramiek zijn, ga dit dus eerst na.

Drogen na gebruik

Als je de douche, de wand en de vloertegels met een doek droog maakt na gebruik, blijven de resten van het harde water niet achter op de keramische tegels. Kalk zal dan minder snel ontstaan. Het is een kleine moeite, maar moet wel na elke douchebeurt herhaald worden om het effectief te laten zijn bij het voorkomen van kalk.

Gebruik een waterontharder

Wil je jezelf de moeite van het schoonmaken besparen? Overweeg dan een waterontharder. Een waterontharder pakt het probleem aan bij de kern: het harde leidingwater. Door de ontharder op de leiding aan te sluiten, haal je de kalk en magnesium deeltjes uit het water. Het harde water wordt er zachter van. Dan hoef je niet eens met je spons of droogdoek in de weer om de kalk te verwijderen, want geef nou toe: er zijn leukere dingen om je tijd aan te besteden toch?

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken