Kalkaanslag in de douche verwijderen doe je zo

Kalk afzetting douchekop

Bijna elk huishouden heeft er last van: kalkaanslag in de douche. De kalk- magnesium deeltjes in het water laten een witte waas en kalkafzetting achter op zowel de douchekraan, douchekop, de douchewand / douchetegels, de deuren als op de knoppen en de glazen douchedeur.

Wat kun je hiertegen doen? En wat moet je nog meer over kalkaanslag weten? Onder andere op die vragen wordt in dit artikel antwoord gegeven. Ook vertellen we je hoe je kalkaanslag kunt herkennen en wat de gevolgen zijn. Bovendien eindigen we met oplossingen om de aanslag te verwijderen en nog beter: te voorkomen.

Hoe herken je de problemen van kalk?

Kalkaanslag kun je herkennen aan een witte waas. De waas zit op een oppervlakte dat op een manier in aanraking komt met hard water. Water dat veel kalk en magnesium bevat, wordt ook wel hard water genoemd. Voordat de kalk een duidelijk witte kleur krijgt, kun je het herkennen aan een doffe laag. Je merkt het ook aan de douchekop. Dan stroomt water er minder snel doorheen. De douchekop lijkt wel verstopt te zijn.

Wat zijn de gevolgen van kalk in de douche?

Kalkaanslag kan een hardnekkig probleem zijn in de douche, de gevolgen kunnen erg onaangenaam zijn. Vooral als het al een tijdje is opgehoopt. Het zit niet alleen in de douchekop, maar je komt het ook tegen op de douchedeur, de knoppen, de wand en in de douchebak.

De kunt er een droge huid van krijgen, rendement van de cv-ketel mee verliezen en er doffer haar van krijgen. Bovendien kunnen ook huishoudelijke apparaten worden aangetast door kalkaanslag, die gaan dan op een minder goede manier functioneren dan bedoeld was.

Doe-het-zelf oplossingen

Soms is het handig als je huishoudelijke problemen op kunt lossen met middelen die je al in huis hebt. Daarom bieden we meerdere oplossingen. Wellicht heb je een van de volgende middelen in huis.

Auto wax

Niet iedereen heeft het in huis en het zal je misschien verbazen, maar autowax kan wel degelijk helpen tegen kalkaanslag. Wrijf het in bij de plekken met kalkaanslag en spoel het later af met water. Vergeet niet om het droog te maken en de douche zal weer stralen.

Wasverzachter

Het is waarschijnlijk niet het eerste middel waar je aan denkt, maar wasverzachter kan zeker helpen bij het verwijderen van kalkaanslag. Op een glazen douchedeur of op de kraan verdwijnt de aanslag als sneeuw voor de zon.

Azijn

Wat vaak helpt tegen kalk is schoonmaakazijn. Misschien heb je het wel in de kast staan. Voeg een scheutje azijn toe aan kokend heet water, pak een spons en laat het intrekken. Boen vervolgens op het aanslag gedeelte in je douche en spoel het na een paar minuten af.

Gebruik een waterontharder

Wil je kalkaanslag in de douche voor zijn? Gebruik dan een waterontharder. Met een waterontharder bespaar je jezelf een hoop schoonmaakwerk. De ontharder zorgt ervoor dat de kleine magnesium- en kalkdeeltjes in het water worden omgezet naar natrium deeltjes of dat ze uit het water worden gefilterd.

Hoe meer kalk zich kan ophopen, hoe moeilijker het is om het schoon te houden. Door een waterontharder in te zetten, treedt de kalkaanslag niet op en hoef je het dus amper schoon te maken.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken