Kalkaanslag op kranen verwijderen doe je zo

Kalkaanslag op kranen in de badkamer of keuken verwijderen kan een vervelende klus zijn. Vooral als het al voor een lange tijd is opgehoopt. Op kranen komt het vaak voor. Hard water is de grote boosdoener, daar zitten veel deeltjes in die op de kraan blijven hangen, denk maar aan de keukenkraan, wastafel kraan, thermostatische douchekraan, badkraan...

Kalk verwijderen kan een flinke klus zijn. Er zijn ook manieren om dat schoonmaakwerk te voorkomen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel. Ook vertellen we je hoe het ontstaat, wat je zelf kunt doen om het te verwijderen en wat andere gevolgen zijn van kalk.

Hoe herken je kalk op kranen?

Kalkaanslag komt voort uit hard water. In dat harde water zit een grotere hoeveelheid kalk- en magnesium deeltjes. Voordat de kleur van de kalk echt wit uitslaat, komt er een doffe witte gloed op de kraan. Als je het laat ophopen kan de kleur uiteindelijk zelfs geel uitslaan en erg hard worden. Het water stroomt er dan met een verminderde kracht doorheen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het schoon te krijgen is.

Wat zijn de gevolgen van kalk op kranen?

Kalkaanslag is een veel voorkomend probleem met vervelende gevolgen. Van dof haar tot bepaalde huidproblemen, veel kan met hard water te maken hebben. Bepaalde apparaten gaan er ook op achteruit. De kraan kunnen de kalkdeeltjes ophopen waardoor het water er minder goed doorheen kan lopen.

Doe-het-zelf oplossingen

Met simpele huis, tuin en keukenmiddelen kun je vaak al veel bereiken. Ook voor het verwijderen van kalk kun je bepaalde middelen die je vaak al in huis hebt inzetten. Bovendien kan ook een eenvoudige handeling na het gebruiken van de kraan van toegevoegde waarde zijn.

Azijn

Bij veel mensen staat azijn wel in de kast. Voor het verwijderen van kalkaanslag is het slim om schoonmaakazijn te gebruiken. Bovendien is het azijn het meest effectief als je het mengt met kokend heet water. Maak er vervolgens een sponsje mee nat en wrijf het over de kraan. Spoel het later af met schoon water en maak de kraan droog met een doek. De kalkaanslag verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.

De kraan drogen

Kalk voorkomen is beter dan het telkens te verwijderen. Het beste middel is daarvoor een waterontharder, maar mocht je zelf al iets willen doen, zorg dan dat je je kraan na elke keer dat er water op is gekomen goed droog maakt. Als je een doek in de buurt van de kraan legt is dit een kleine moeite na het gebruiken van de kraan of na het douchen.

Gebruik een waterontharder

Hard water speelt een grote rol bij het ontstaan van kalk op kranen. Om dat water wat te verzachten kan je een waterontharder gebruiken. Die sluit je aan op de waterleiding. Die zorgt ervoor dat de kalk en magnesium deeltjes in het water worden gefilterd of worden omgezet naar een ander, niet schadelijk, deeltje zoals natrium. Waarom zou je immers blijven schoonmaken als je het schoonmaakwerk ook kunt voorkomen?

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken