Last van droge huid, jeuk & huidirrritatie na het douchen?

Jeuk als gevolg van te hard water

Hoe vervelend is het als je net gedoucht hebt en last hebt van je huid. De huid jeukt, is geïrriteerd of is droger dan voorheen. Dat kan allemaal een gevolg zijn van hard water, water waar veel kalk en magnesium in zit. Dat is niet bevorderlijk voor de huid en als je een huidziekte hebt zoals acne, eczeem, psoriasis... kan het dat zelfs verergeren.

Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom bieden we in dit artikel enkele oplossingen. Je kunt het ontstaan en de problemen van kalk namelijk voorkomen. Lees verder om te weten hoe je dat kunt doen.

Hoe herken je de problemen van kalk?

Kalkaanslag kraanwerk

In het begin heb je vaak niet door dat kalk ontstaat. Je kunt het herkennen aan een witte kalkaanslag in o.a. de badkamer op je kranen, douchekop, douchedeur of tegels. Ook kunnen apparaten daar minder goed van gaan functioneren. Maar nog erger is dat het huidproblemen kan laten ontstaan of zelfs verergeren. Denk hierbij aan een droge huid, aan irritaties zoals huiduitslag of rode aanslag op de huid of aan jeuk.

Wat zijn de gevolgen van kalk op je huid?

De kalk en magnesium deeltjes in het harde water kunnen huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis verergeren. De deeltjes verhogen de ph-waarde van je huid. Daar wordt de huid nog droger van waardoor huidproblemen in heftige mate op kunnen spelen. De kalk in het water blokkeert de werking van beschermende huidvetten en kunnen zelfs een schurend effect hebben.

Eczeem na het douchen

Op de huid van oudere mensen kan dit probleem nog groter zijn. Een oude huid is van zichzelf al droger dan een jonge huid.

Als je daar ook nog eczeem, een andere huidaandoening of een gevoelige huid bij optelt, kan kalk in het water een behoorlijk hardnekkig probleem zijn.

 

Doe-het-zelf oplossingen

Heb je (extra) last van je huid na het douchen? Dan kun je de volgende dingen proberen om het te verminderen. Naast het douchen met lauw water in plaats van heet water, kun je een crème op de huid aanbrengen na het douchen of jezelf op een andere manier afdrogen.

Anders afdrogen

Om de huid niet nog meer te irriteren is het verstandig om niet te hard te wrijven met de handdoek bij het afdrogen. Probeer in plaats daarvan eens een deppende beweging uit. Dat schuurt minder.

Crème

Heb je je afgedroogd? Breng dan een geschikte crème aan op de huid. Laat je bij een specialist adviseren om te kijken welke crème voor jou het meest geschikt is. Vaak is een vette crème een goede oplossing. Smeer daarvan dan een ruime laag op de huid.

Terug een zachte & gehydrateerde huid? Plaats een waterontharder

Waterontharder

Om je huid te beschermen en de kern van het probleem aan te pakken, is het verstandig om een waterontharder te gebruiken. De ontharder sluit je aan op je leidingwater en zorgt ervoor dat het water minder hard wordt. Het water wordt zacht. Er komen dan minder of zelfs amper kalk en magnesium deeltjes meer op je huid terecht bij het douchen. Zo kun je douchen of een bad nemen zonder achteraf met de problemen te zitten.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken