Kalkaanslag op huishoudtoestellen verwijderen doe je zo

Kalk weerstand wasmachine

Kalkaanslag in keukenapparaten, het is iets dat je wilt voorkomen. Het komt zowel voor in wasmachines, koffiezetapparaten, vaatwassers, strijkijzers als in de waterkoker. Op den duur gaat de werking van de apparaten er behoorlijk op achteruit. Ze kunnen er zelfs kapot aan gaan. En het vervangen van deze toestellen kost handenvol geld.

De grote oorzaak zijn de kalk en magnesium deeltjes die achterblijven na het gebruiken van hard water uit de kraan. Maar wat kun je doen om de vorming van kalk in apparaten te verwijderen of zelfs te voorkomen? Dat bespreken we in dit artikel.

Hoe herken je de problemen van kalk?

Kalkaanslag hoopt zich langzaam op. Het eerste wat je ziet bij apparaten die aangesloten zijn op hard water, is een witte waas. Als je daar niets mee doet dan ontwikkelt dat zich tot een helder wit dun laagje over onderdelen van apparaten. Uiteindelijk kan het zowaar een gele kleur krijgen.

Wat zijn de gevolgen van kalk in apparaten?

Zit er kalk in je apparaten? Dan kan dat de werking van die apparaten tegengaan. Het laagje kalk zorgt bijvoorbeeld voor een minder goed doorstromende kraan of een minder goed reinigende vaatwasser. Doe je daar niets mee? Dan kan dat er zelfs voor zorgen dat apparaten kapot gaan. Het is dus verstandig om kalkvorming te verwijderen of nog beter: te voorkomen.

Doe-het-zelf oplossingen

Kalk koffiemachine

Al is het voorkomen effectiever, kalkaanslag kun je ook met meerdere middelen verwijderen. Bij bepaalde apparaten worden speciale tabletten aangeraden. Maar soms kun je ze ook schoonmaken met spullen die je al in huis hebt. Wel zo makkelijk. Hieronder staan enkele huis, tuin en keuken middelen die je misschien wel in huis hebt.

Azijn

Bij veel apparaten kun je kalk verwijderen met schoonmaakazijn. Doe dan een flinke scheut azijn bij een liter water. Voor het schoonste resultaat meng je het met kokend heet water. Bij een waterkoker, koffiezetapparaat of strijkijzer laat je het azijn mengsel er een paar keer doorheen stromen of stomen. Bij een vaatwasser of wasmachine wordt azijn niet aangeraden. Na het spoelen met azijn, herhaal je dat proces enkele keren met water zonder azijn om de geur en smaak van azijn te verwijderen. Met als resultaat: apparaten die weer als nieuw zijn.

Soda

Voor een vaatwasser of wasmachine is het beter om kalk te verwijderen met soda. Zorg voor het reinigen dat er geen kleding of vaat in het apparaat zit. Heb je dat gecontroleerd? Draai dan een heet en intensief programma met een klein schepje soda, een theelepel is genoeg. Doe dit ook niet te vaak, dat kan de machine aantasten. Kalk voorkomen is tevens beter dan kalk verwijderen.

Gebruik een waterontharder

Om het vormen van kalkaanslag in apparaten te voorkomen, is het slim om een waterontharder te gebruiken. Daarmee ben je het ontstaan van de aanslag voor en treedt het nauwelijks op. Het maakt hard water zachter, zodat de kalk en magnesium deeltjes in veel mindere mate uit de kraan komen. Dat bevordert de kwaliteit van apparaten en scheelt boenen!

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken