Hoe kalkaanslag bestrijden

Last van kalk? Kalkaanslag bestrijden gaat het beste met een waterverzachter. Met een waterverzachter voorkom je kalkvlekken op sanitaire oppervlakken en krijgt kalk geen kans om dure apparaten te beschadigen zoals wasmachines, boilers en espressoapparaten. Maar stel dat je nu niet over zo'n apparaat beschikt, hoe kun je dan het beste kalkaanslag verwijderen?

Kalkaanslag, wat is het?

Kalkaanslag is een hardnekkige witte aanslag die voornamelijk bestaat uit Calcium (Ca) en Magnesium (Mg). Deze mineralen zijn opgelost in het drinkwater en komen bij verhitting van het water vrij. Kalkaanslag komt vaak voor in waterleidingen, op sanitaire oppervlakken (kranen, tegels) en verwarmingselementen in apparaten (vaatwasser, koffiezetapparaat, boiler). In hard water is relatief veel kalk opgelost en dus zul je met hard water snel last hebben van kalkaanslag. In gemeenten met hard water in Vlaanderen kun je veel profijt hebben van een waterverzachter omdat deze het water automatisch onthard. Onthard water bevat bijna geen kalk en laat bij gebruik dan ook geen kalksporen of vlekken achter.

Kalkaanslag bestrijden met schoonmaakazijn

Voor het verwijderen van kalkaanslag zijn diverse middelen te koop. Meestal gaat het om vrij agressieve middelen met een zure samenstelling. Zuren helpen namelijk effectief bij het oplossen van kalk. Azijn is een perfect huismiddel om kalkvlekken op keramische tegels of sanitair mee te verwijderen. Azijn is goedkoop en qua gezondheid veilig in gebruik. Voor huishoudelijk gebruik kun je het beste schoonmaakazijn nemen omdat deze soort meer geconcentreerd is dan natuurazijn.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken

Pas op met natuursteen en beton

Wil je kalkaanslag verwijderen van een betonnen vloer of een vloer in natuursteen? Let dan goed op het middel dat je gebruikt want zure schoonmaakmiddelen moet je absoluut niet gebruiken voor het reinigen van kalkhoudende ondergronden. Geen azijn of Antikal dus op dit soort gevoelige ondergronden! Kalkvlekken op een gepolierde betonvloer kun je proberen te verwijderen met een schuursponsje of wat staalwol. In de winkel zijn ook speciale reinigingsmiddelen te koop waarmee je kalkvlekken van natuursteen kunt verwijderen. Deze middelen bevatten geen zuren. Informeer bij twijfel altijd bij leverancier van de vloer of het werkblad.

Koffiezetapparaat ontkalken

Kalkaanslag bestrijden in koffiezetapparaten en espressoautomaten is relatief eenvoudig. In de winkel zijn speciale vloeistoffen te koop waarmee je dit op veilige manier kunt doen. Deze middelen bevatten vaak mierenzuur of citroenzuur. Dit zijn reukloze middelen die het apparaat niet beschadigen. Azijn kun je beter vermijden omdat hiervan bekend is dat sommige componenten (flexibele slangen, rubber afdichtingen) hierdoor op termijn beschadigd kunnen raken. Het gebruik van een waterverzachter in combinatie met een koffiezetapparaat of espressoautomaat is ideaal. Je hoeft de apparaten dan minder vaak te ontkalken en voorkomt er dure reparaties mee. Een waterverzachter is vooral aan te raden in gebieden met hard tot zeer hard drinkwater.

Bestrijden van kalkaanslag op kranen en tegels

Keramische wandtegels in de badkamer kun je perfect reinigen met water en azijn. Spoel het tegeloppervlak hierna wel goed schoon. Hiermee voorkom je dat het voegwerk wordt aangetast en gaat verkleuren.

Heb je een kraan die flink verkalkt is? Maak dan een sterke oplossing van water en azijn en dompel hier een oude handdoek in onder. Wikkel de doek om de kraan en laat de oplossing een nacht intrekken. De azijnoplossing kan op deze manier goed inwerken op de kalkvlek.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken