Futloos & dof haar na het douchen? Een waterontharder maakt het weer glanzend

Dof haar met gespleten haarpunten

Wellicht herken je het wel: na het douchen is je haar dof en pluizig, zonder dat je er iets geks mee hebt gedaan.

Het is niet het eerste waar je aan denkt, maar hard water (water met veel magnesium en kalkdeeltjes) heeft een behoorlijke invloed op de structuur van je haar. Dan kun je zo veel haarproducten gebruiken als je wilt, maar de oorzaak van het probleem los je er niet mee op.

Om je haar te beschermen wil je hard water aanpakken. Maar wat kun je precies doen? En welke oplossing is het meest geschikt? Dat lees je in dit artikel. Ook gaan we in op het ontstaan, het herkennen en de gevolgen van kalkvorming.

Hoe herken je de problemen van kalk?

De kalk zelf herken je aan een dunne witte laag. Die kun je op meerdere plekken vinden: kalkaanslag op de kraan, kalk op de douchekop of zelfs op de deuren van de douche. Het begint als een witte gloed en wordt steeds harder en dikker. Hoe langer je wacht met het verwijderen, hoe moeilijker dat wordt.

Stop dof haar? Klik hier

Wat zijn de gevolgen van kalk op je haar?

Dof haar na douchen

Het harde water kan de structuur van je haar aantasten. Nadat je onder de douche of in bad bent geweest voelt je haar dof en droog aan. Soms kunnen je haarpunten er zelfs van splijten. Het kalk vormt een laagje over je haar dat de natuurlijke oliën en het vocht van je haar blokkeert. Het haar kan er zelfs vettig van worden.

Doe-het-zelf oplossingen

Om te voorkomen dat kalk in je haar blijft zitten, kun je na de douchebeurt bepaalde huishoudmiddelen gebruiken. Het ligt eerder voor de hand om haarproducten te gebruiken tegen droog haar, maar die kunnen niet tegen de kalk op. Zure middelen kunnen het hechten van kalk aan je haar voorkomen. Probeer daarom eens appelazijn of citroensap.

Appelazijn

Om je haar na het douchen van kalk te ontzien kun je het afspoelen met appelazijn. Het zure van het azijn zorgt ervoor dat kalk zich niet aan je haar gaat hechten, dat blokkerende laagje kan dus niet ontstaan. Meng een klein scheutje appelazijn met koud water en spoel het af.

Citroensap

Wellicht heb je het wel in huis: een flesje citroensap. Je kunt het onder andere kopen bij de supermarkt. Doe het in een klein glaasje en spoel je haren ermee af na het douchen. Gebruik daarvoor koud water. Je zult zien dat je haar dan minder droog en dof is. Nog beter is om het ontstaan van kalk in het water te voorkomen.

Geen dof haar meer? Plaats een waterontharder

Pak je liever de echte oorzaak van het probleem aan? Gebruik dan een waterontharder. Dat is een effectieve manier om kalkvorming te voorkomen. Het verhindert immers het ontstaan van kalk. De kalk en magnesium deeltjes worden door de ontharder uit het leidingwater gefilterd of zelfs verwijderd. Dan hoef je de kalk niet telkens schoon te maken en bescherm je de structuur van je haar.

Waterverzachter offerte: prijzen vergelijken