Waterhardheid testen

Heb je veel last hebt van kalkaanslag of wil je om een andere reden weten hoe hard het water is? Er zijn diverse waterhardheid testen te koop waarmee je dit eenvoudig kunt vaststellen. Niet alle testen zijn echter even betrouwbaar.

Hard water testen is mogelijk via een druppeltest of via teststrips

Waterhardheid testen met een druppeltest

De beste methode om de hardheid van het water te testen is door gebruik te maken van een druppeltest. Bij deze methode moet je een klein maatbekertje vullen met het water dat je wilt testen en vervolgens ga je hier druppel voor druppel een speciale vloeistof (reagens) aan toevoegen. Dit moet je net zolang doen tot het water van kleur verandert. Aan de hand het aantal druppels dat je hebt toegevoegd kun je vervolgens afleiden hoe hard het water is. Het is een simpel uit te voeren test en het resultaat is vrij nauwkeurig.

Deze test kost in de winkel ongeveer 10 à 12 euro en je kunt er meerdere testen mee uitvoeren.

Waterhardheid testen met teststrips

Een andere eenvoudige methode om de hardheid van het water te testen is door gebruik te maken van teststrips. Dit zijn kleine strips die je kort in het water moet dompelen. Aan de verkleuring van de strip kun je vervolgens aflezen wat de hardheid van het water is. Houd er rekening mee dat dit soort tests niet echt nauwkeurig zijn en dat ze vooral een ruwe schatting van de hardheid geven. Ze zijn dus niet geschikt om een waterverzachter mee af te stellen maar je kunt er bijvoorbeeld wel mee vaststellen of het apparaat zijn werk nog doet. Wil je echt betrouwbare resultaten dan kun je beter een druppeltest doen. In de meeste gevallen ontvang je een gratis testkit bij de aankoop van een waterontharder.

Water gratis thuis laten testen? Vraag een offerte aan

Wat is hard water eigenlijk?

Hard water is water waarin veel calcium- en magnesiumzouten zijn opgelost. Water met veel opgeloste kalk dus. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F). Hoe harder het water, des te meer problemen met kalk je kunt ondervinden.

Waterhardheid per gemeente

Voordat je de waterhardheid gaat testen doe je er verstandig aan om de gegevens van het water bij jou in de buurt op te vragen bij het drinkwaterbedrijf. Je kunt ook op de website van het waterbedrijf kijken. Weet je niet bij welk drinkwaterbedrijf je bent aangesloten? Bekijk onderstaande links

Waarom is testen van de waterhardheid belangrijk?

Het testen van de waterhardheid is voornamelijk belangrijk wanneer je zelf een waterverzachter hebt geïnstalleerd en deze ook zelf onderhoudt. Je kunt er mee controleren of de machine goed is ingesteld en naar behoren functioneert. Sommige waterontharders fabrikanten of verdelers leveren als service testflesjes of teststrips bij hun apparatuur zodat je deze niet apart hoeft aan te schaffen. Een juiste instelling van de waterverzachter is vooral belangrijk wanneer je het water dagelijks consumeert. Het water mag immers niet langdurig onder een bepaalde water onthard worden. Te hard water is niet goed voor onze dure apparatuur en kleding maar te zacht water is weer niet goed voor de gezondheid.

Gratis hard water laten testen?

Ja, dat is mogelijk. Indien je een gratis offerte aanvraagt, zal een adviseur vrijblijvend bij jou thuis een druppeltest afnemen. Hij zal de hardheid van jouw water bepalen en een toestel voorstellen dat voldoet om jouw water te ontharden.

Water gratis thuis laten testen? Vraag een offerte aan